Beskära häggmispel

Maria

Hej

Vi har kommit till ett hus med en 25 år gammal friväxande häggmispelhäck. Den har vuxit sig ca 5 meter hög och vi hade tänkt beskära den i vår.

Problemet är att 1/3 av häcken kapades ner ända ned till marken för 5 år sedan, så den biten av häcken är inte lika tät och bred som resten. 2/3 är kapad för ca 10 år sedan, ca 1 meter över marken och är både hög, tät och mycket bred. Hur ska vi nu tänka när vi ska beskära denna häck så att den ska få ett liknande utseende runt om?

Vilket är det bästa redskapet när man ska beskära en stor häck?

Mvh Maria

Odla Svarar: 

Eftersom det är lite komplicerad fall med olika avsnitt, så kanske en arborist skulle löna sig att anlita? Se Gula sidorna efter arborist eller trädvård.

Om ni ändå vill försöka beskära själva så låt den redan kapade delen av din häggmispelhäck vara, annars att ni jämnar den så den passar till de övriga delarna.

Den gamla delen av häggmispeln kan ni göra så med, att ni tar ner de äldsta grenarna ända nere vid markytan. Yngre grenar kan ni låta vara kvar, bara korta in i samma höjd än den 5 år gamla delen. Men utan att vara på plats är det svårt att ge bra råd, så därför rekommenderar jag en certifierad arborist.

En rejäl, elektrisk häcksax lär ni behöva om ni ska ge er på den själva!