Belysning till orkidéer

Monika

Hej Hanna

Jag har totalt ca 30 orkidéer, varav ca 20 står i en hylla med belysning. De lysrör jag har är speciella för växtlighet. Jag har två olika sorter, det ska tydligen vara bra. Dessa lysrör är nu ca 10 år gamla. Fungerar de fortfarande som de gjorde från början, eller funkar de inte lika bra när de blir gamla? Om jag borde byta ut dem, vad/vilka lysrör skulle du då rekommendera att jag byter till för att mina orkidéer ska må så bra som möjligt?

Vänliga hälsningar Monika

Odla Svarar: 

Hej Monica

10 år gamla lysrör har inte mycket kvar av sin forna ljusstyrka. Dessa bör du byta ut. Det finns speciella lysrör för växter.

Jag skulle rekommendera att du istället väljer LED-armaturer med röda och blå våglängder. Växt-, lysrör och LED-armaturer avger dock en rödlila ton.

När man väljer tilläggsbelysning skall man fråga sig vilket syfte som belysningen skall ha. Det är skillnad om man har för avsikt att driva upp orkidéer utan tillgång till solljus eller om man bara vill ge lite extraljus.

Om det handlar om belysning i form av extraljus så är ett vitt ljus att föredra och det lämpar sig kanske bättre i ett vardagsrum. Det finns vita LED-lampor med bra våglängder.

Med vänlig hälsning Hanna