Belysning frösådd

Frida

Hej

Jag har paprika, chili, tomat, gurka och aubergine under lysrör i källaren, de är ca. 15 cm från lysrören och har en "dagsvärme" på 20-22 (14 timmar) och en nattvärme på runt 12-15 grader. Hittills är hjärtbladen uppe, de har tidigare grott "uppe i huset" och har flyttats ned till källaren under lysrören för någon vecka sedan. Har inte koll på vad det är för lysrör, men de fungerade bra att odla chili och tomat under dessa förra året enligt samma förutsättningar.

Sedan ett par dagar tillbaka har nästan alla stjälkar blivit röda?! Är detta fel? Hjärtbladen på Tomate Ace55 är även lite "krusiga" nästan som om det är på g att torka. De är sådda alldeles för tätt isär, men kan de påverka så här mycket? De har inte haft det för fuktigt eller för torrt, har försökt hålla en bra balans.

MVH Frida

Odla Svarar: 

De i lådan ser OK ut. Kan de röda stjälkarna vara en sortegenskap? Annars ser det ändå OK ut, mina kan också vara lite röda vid det stadiet.

Däremot, de torra bladen kan ju förstås bero på just torka, alltså att luften kan vara torr och varm så nära ett lysrör. Så lyft röret till 20-25 cm ovan växterna och så kolla gärna att det är en dagsljusrör eller kallvitt rör. Det röret som har gulaktigt ljus är inte så lämpligt.