Basilika och löss

Bengt Redig

Hej! Har f.o.m. i fjol problem med någon sorts löss på mina plantor. Värst är det med basilikan, eftersom den tynar bort redan innan innan jag har hunnit att sätta ut dem i växthuset. Jag har även haft problem med dem på övervintrande oregano och rosmarin. Andra grönsaker som har angripits är anis, dill och bladkoriander, fast de två senare är så pass kraftiga, att det inte har påverkats i växten.

De är små, små vita kryp, mindre än en tiondels millimeter. De går nätt och jämt att se med krafiga glasögon. Man kan då se dem röra sig mycket sakta. Det man först lägger märke till är att "liken" ligger som ett vitt mjöl på jorden i odlingspottorna. Har tyvärr ingen kamera, som man kan gå så när som det behövs, för att avbilda dem levande.

Har försökt att spraya med vatten, fast med begränsad effekt. Har läst på nätet om bl.a såpvatten, men det mesta som står att läsa där är mest blarr och saknar teoretisk underbyggnad.

För den skull undrar jag om ni har någon idé om vad det kan rör sig om för kryp och om man använder såpvatten, vilken koncentration är då lämplig att använda samt vilken procedur rekommenderar ni att man skall använda, för effektivt nå ett varaktigt resultat.

Bästa hälsningar, Bengt, Stocken, Orust.

Odla Svarar: 

Hej! Det skulle kunna vara (växthus)gallkvalster och deras larver du har att göra med. Dessa är mikroskopiskt små spindeldjur, 0.1 - 0,2 mm långa. Den vita beläggningen utgörs av djur, tomma skinn och ägg. De är mycket svårbekämpade, det finns egentligen inga effektiva medel att tillgå för amatörodlaren. Vatten har ingen verkan på dem, de blir bara glada. Så du får pröva såpsprit för att det ev. ska hända något: blanda 1 dl grönsåpa och 1-2 msk rödsprit med 1 liter vatten och spreja med detta, upprepade gånger.

Med vänlig hälsning Sylvia