Barrväxt - planteringstips

Ingegerd Björkelöv

Hej

Vi har en barrväxt intill vår husvägg, intill entrén, som har dött. Vi har stenplattor runt granen. Jag undrar nu om du kan ge oss förslag på vad vi ska ersätta den med. Vi vill gärna ha en buske som är tålig och som samtidigt är vintergrön. Vi har även funderat på en blommande buske, men vet inte vad. Kan ex en vidjehortensia passa. Det är eftermiddags- och kvällssol mot denna husvägg. På den andra sidan av entrén, har vi en rhododendron som den förra ägaren planterat, men den blommar inte. Jag har försökt med att gödsla men det ger inget resultat. Bör jag flytta ut den från husväggen. Tacksam för svar

Odla Svarar: 

Vilken zon bor i i? Om det är södra landet, kanske en lagerhägg då? Den är både städsegrön och blommar på våren. Står gärna i humusrik, fuktighetshållande men väldränerad, svagt sur jord, den har ett grunt rotsystem. Den växer gärna i halvskugga.

Vidjehortensia skulle förstås passa men den är ju inte vintergrön.

Att rododendron inte blommar kan ha med jorden att göra. Den är en surjordsväxt som vill gärna stå i okalkad torvjord. Gödslas med rododendrongödsel. Samma slag jord passar också till hortensian.

Mvh Sylvia