Bärbuskar och kirskål

Zandra

Hej

Vi har ett land som många andra med kirskål. I vårt land sitter 2 fina vinbärsbuskar, frågan är om jag över jorden kan lägga någon plast/matta och sen stenar eller bark för att inte ha kirskål i hela busken? I dagsläget är det jord eftersom de sitter i en del av landet. Tar tacksamt emot tips. Vill att det ska vara fint också.

Vi har även krusbärsbuske sittande i landet går det att göra samma sak där eller andra idéerr?

En fråga till: vi har ett bokträd som nu börjar bli större än huset. Det är underbart fint, men vi känner att vi måste klippa ner det lite, när är det bäst att klippa och hur gör man för att det ska må bäst?

/Zandra

Tacksam för ideer svar

Odla Svarar: 

Hej

Du kan mycket väl lägga en så kallad ogräsmatta på marken, det vill säga en svart väv som släpper igenom luft och vatten men inte ogräs. Gör så små hål som möjligt för bärbuskarna så att inte kirskålen slingrar sig igenom den vägen. Ankra mattan med stenar eller vad du nu vill, du kan också ha en snygg barkmylla över den så att det ser prydligt ut.

Det går bra att göra samma sak även med krusbäret.

Ta det försiktigt med beskärning av bok, de kan blöda om man klipper på vårvintern. Det säkraste är att klippa under JAS-perioden, juli-augusti-september.

Med vänlig hälsning Sylvia