Avokadoplanta

Linda Johansson

Hej! Har en avokadoplanta som tappat alla blad och börjar bli brun i toppen. Fick rekomendationen att vattna den lite mindre än vanligt men den fortsatte tappa bladen. Har inte haft något sjukdom eller nått annat som påverkat den. Varför blir det så? Min förra blev sådan oxå. Hur ska jag göra föratt få mina plantor att överleva? Mvh Linda

Odla Svarar: 

Att bladen blir bruna och ramlar av kan bero på den någon gång fått torka ut helt. Eller också har den fått för mycket vatten. Eller så är luften för torr. Kan det vara så att den står för mörkt och dessutom för varmt? Utan att veta hur den har det är det svårt för mig att veta.  

Nu på våren kan du börja ge den näring eller plantera om i ny jord. Håll den lätt fuktigt och inte för varmt. Om den står soligt, känn efter med fingret om jorden känns torr, annars låt jordytan torka upp lätt mellan vattningarna. Om bladen hänger får du förstås vattna lite mer. 

På sommaren när frostrisken är helt förbi kan du ha den ute, först i skuggan i ett skyddat läge och så vänj den sakta vid solen. När den vant sig kan du ha den soligt och varmt men då behöver den mer vatten, övervattna dock inte. Ge näring några gånger per månad.  

Innan frosten kommer på hösten ta in den. Ge inte mer näring och dra in lite på vattningen, men inte så mycket att den vissnar och dör. 

Övervintra i sval rumstemperatur med extraljus och utan en gassande element intill. Har du möjlighet kan du också övervintra den i en svalare temp på cirka +10 grader bara det är ljust även på vintern. I skuggan kan bladen bli fula och t o m ramla av.

Sylvia