Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Zonknäckeri

Zonknäckeri - en företeelse i tiden. I våra tider, då klimatet bevisligen har blivit varmare, har möjligheterna att odla känsligare växter i Sverige ökat i takt med värmestegringen.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

SLU är i gång med ett projekt som heter Fanan och som har som mål att reda ut vilka problem som kan uppstå för jordbruket till år 2085 på grund av klimatförändringarna. Man har bl.a. funnit att när klimatet blir 5-6 grader varmare, kommer skadedjursangreppen att öka och fler ogräs kommer att etablera sig. Det innebär också mer regn, särskilt under vintern, och rikligare regn kommer att laka ut jorden och ge övergödning och erosion som resultat. Vissa svampsjukdomar gynnas också av regn, men eftersom somrarna i södra delarna av landet beräknas bli torrare, kommer andra att försvinna.

Men det är ju inte enbart problemen som kommer att öka, utan även fördelar: produktionen ökar i landbruket och vi kan odla fler sorters grödor och trädgårdsväxter.

Nyligen fanns en utställning under Den Stora Trädgårdsfesten i Sofiero skapad av Annika Anderberg-Boman med växter för vårt nya klimat. Det ger ju möjligheter att odla växter som inte förut klarat sig hos oss, men kanske kan gå bra snart. Växter från Medelhavet, som fikon, söta vinrankor, kamelior och pelargoner kan kanske snart odlas ute... spännande!

Förbundet Svensk Trädgård planerar ett seminarium nu i höst som ska fundera på hur den gamla svenska zonkartan från 1993 ska ritas om. Norge är före oss i detta arbete och har redan reviderat sina kartor som omfattar hela Norden.

Men det hindrar ju inte att man själv också testar zongränserna, dvs. gör egna försök och prövar vad som kan fungera. T.ex. kan i Mälardalen numera många växter odlas som förr endast gick att odla i södra Skåne, som exempelvis kronärtskocka, blåregn och känsliga, "skånska" buskar och träd. I de högre zonerna kan man pröva växter från ett par tre zoner söderut, exempelvis ek lär gå uppe i Härjedalen numera!

Man kan ta hjälp av ett s.k. mikroklimat, dvs. en plats i trädgården som har ett gynnsamt läge, skyddat från kalla vindar invid en varm vägg, stenmur eller liknande och där marken är sandig och väldränerad, som i en södersluttning. Mikroklimatet kan göra skillnad på två-tre klimatzoner!

I Skåne har odlingssäsongen redan blivit minst två veckor längre än den var på 1960-talet och man kan odla en del växter som förr enbart gick i södra Europa och Medelhavsområdet, sådana som söta "ätdruvor", aprikoser, persikor, valnöt, fikon och melon samt många känsligare dvärglönnar och magnolior t.ex.

Dessutom kan man ibland överraskas av s.k. sommarblommor som helt plötslig har blivit "perenner", dvs. klarat att övervintra ute.

Det kan också resultera i att man får två skördar under samma säsong. T.ex. kan potatisen sättas tidigare och motsvarande kan den tas upp redan i juli, vilket betyder att man kan så en ny kultur, såsom sallat och spenat, för att skördas under den tidiga hösten.

Dock kommer våra förhoppningar att kunna odla ett eget citron- eller apelsinträd eller egna oliver inte att gå i uppfyllelse inom den närmaste framtiden, eftersom de bistra köldknäpparna som än så länge förekommer främst nattetid tar död på dem. Det räcker med en eller ett par gnistrande kalla frostnätter för att de riktigt exotiska växterna inte ska klara sig ute. Klimatförändringarna måste först nå så långt att de extremt kalla temperatursvängningarna försvinner helt.

Vänta alltså inte till julen med nötknäckandet utan knäck zoner redan nu!


Apträd


Davidia involucrata var. vilmoriniana, näsduksträd


Passiflora caerulea 'Constance Elliot'


Maackia chinensis


Alstroemeria 'Pink Blush'


Hibiscus

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB