Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterskydda städsegröna växter!

När du går runt i trädgården nu på hösten, tänk på att sticka ner stöd för vinterskyddet av de städsegröna växterna! För fortare än du anar är vi på vårsidan av året och då kanske jorden är frusen så det inte går att få ner stödpinnarna!

Av Sylvia Svensson

Vi är snarare än du anar framme på vårsidan av året! Så fort vårsolen börjar värma är det dags att tänka på solskyddet till de vintergröna växterna.

De ovanjordiska delarna börjar avge fukt så fort solens värmande strålar träffar dem och om jorden då fortfarande är frusen, kan de inte suga upp vatten med rötterna för att kompensera fuktförlusten. Därför bör man skydda sådana växter med en vinterskyddsväv så fort solen börjar värma i februari. Detta skydd bör man ha de tre - fyra första vintrarna, alltså tills plantorna har utvecklat djupare rötter som når under tjälen.

Särskilt för unga plantor kan den starka vintersolen vara helt förödande, de frystorkar upp helt enkelt och blir bruna och fula, i värsta fall dör de helt! Detta har vi sett särskilt under de senaste två vintrarna som har varit stränga och långa med barfrost i södra landet ända till april!

När ska skyddet på?

Du kan förstås lägga på skyddet redan på senhösten, men det är ju trevligare att kunna se de vintergröna växterna under juletidens helger. Att lägga på skyddet hinns gott med även i februari, bara du gör det innan solen har börjat gassa på.

Extra känsliga växter

Växter som är extra känsliga för uttorkning på vårvintern är t.ex. unga plantor av ädelgranar, Abies, buxbom, Buxus, enar, Juniperus, mahonia, Mahonia, blågran, Picea glauca, douglasgran, Pseudotsuga menziesii, rododendron, Rhododendron, idegran, Taxus, tuja, Thuja och hemlocksgran, Tsuga. Men det skadar inte att skydda alla de andra vintergröna växterna också om de sticker ovanför snön!

Skyddsmaterial

Skyddsmaterialet ska vara av sådan kvalitet att det andas så att det inte blir för varmt och instängd där under.

För högre växter säljs det grön, gles väv som heter just vinterskyddsväv. Men du kan också använda juteväv, d v s säckväv, som också finns att köpa som metervara. Den vita, tunna plantskyddsfleecen går också att använda om du lindar den i flera varv.

Det finns också vackra "växtkläder" att köpa färdiga. Varför ska växterna ha murriga kläder när det finns tjusiga, t.ex. bladmönstrade?

Det är också bra att lämna ett lufthål, t.ex. längst upp, så att luften kan cirkulera. Man kan rigga upp en "wigwam" av bambukäppar eller dylikt som man sedan spänner väven på, men den bör inte ligga alldeles tätt inpå så att den orsakar tryckskador.

De lägre växterna kanske skyddas av snön, men när snön börjar försvinna eller om man har barmark som är frusen, kan man använda till exempel grankvistar. Kanske gör julgranen här sin sista tjänst?

Hur länge ska skyddet vara kvar?

Skyddet ska man låta vara kvar tills marken säkert har tinat upp på våren så att växterna kan få vatten.

Man kan snabba upp processen genom att vattna jorden med ljummet vatten. Särskilt rododendron har ytliga rötter, så att tina upp jorden runt den kan hjälpa mycket.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB