Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterskydda känsliga klematis

Hur ska vi göra med känsliga sorter av klematis för att de ska klara vintern så bra som möjligt? Här ger vi råd om både stor- och småblommiga klematis.

Av Sylvia Svensson

Det kan vara klokt att hjälpa dina klematis lite inför vintermånaderna. Särskilt de storblommiga sorterna kan ta stryk av en tuff vinter.

Storblommig klematis inför vintern

När det gäller storblommiga klematis som blommar på årets skott, finns det två rön om hur man ska klippa dessa inför vintern.

Det ena rönet säger att man kan klippa på hösten till 10−15 cm över marken, så att det blir 2−3 ”ögon” kvar. Sedan bör jorden runt plantan skyddas med torra löv. Lägg över en luftig plastbit, tjärpapp eller likande som hindrar att jorden växelvis blir blöt, växelvis fryser. Men det ska alltså vara luftigt så att plantan inte möglar istället. För att det ska se snyggt ut kan man sedan lägga på några granriskvistar överst. Skyddet lägger man på när frosten börjar göra sig påmind, inte så tidigt att man bäddar skönt för möss och sorkar!

Det andra rönet som jag själv använder säger att man låter rankorna vara kvar, ev. böjer ner dem något om det går. Man täcker marken som ovan. För att täcka själva rankan kan man använda juteväv eller s.k. vinterskyddsväv som skyddar mot vårsolen så att rankan inte börjar växa för tidigt. På våren när man ser hur klematisen har klarat vintern, klipper man bort de delar som eventuellt har frusit under vintern, men annars klipper man inte lika hårt som ovan. Har rankan frusit ända ner till skyddet på marken, gör man som ovan så det förhoppningsvis blir 2−3 ”ögon” kvar.

Småblommig klematis inför vintern

De småblommiga sorterna brukar inte vara lika frostkänsliga. På våren klipper man endast bort de delar som har blivit skadade eller frusit eller om plantan är risig och för tät så att man behöver gallra. Gallrar gör man annars efter blomningen. Många småblommiga klematis blommar både på årskott och på äldre grenar.

På våren när tjälen har gått ur jorden tar man alltså bort skyddet och börjar vattna samt gödslar. Ser man inga livstecken inom kort, ska man ändå inte ta bort växten, eftersom det ibland kan ta lång tid innan det kommer nya skott från roten om alla skott ovan jord har frusit. Ibland dröjer det t o m till nästa sommar!

Det är bra att plantera klematisen djupt, så att tillväxtpunkten hamnar ca 15 cm under jorden. Då kan man förbättra oddsen att den klarar vintern.

Tänk också på att sorkar gillar klematis, så det är bra att skydda den även mot dem.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB