Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växtskydd i växthuset

Se om ditt hus - växtskydd i växthuset. Från Hemträdgården 2 -2004 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

I växthusets ombonade miljö kan ett angrepp sprida sig snabbt. Skadegörare motverkas och begränsas både förebyggande och med direkta åtgärder.

Till att börja med - gör en insats med skrubbning av växthuset om det uteblev i höstas. Ett rent och fräscht hus är den bästa starten på odlingssäsongen.

Robusta plantor, rätt klimat
Välj frö och plantor med omsorg, helst motståndskraftiga sorter. Växtmaterial, och även krukor, lådor m m, bör undersökas noga innan det får flytta in i växthuset. Om skadegörare syns till så sätt växterna i karantän tills de är krya igen.

Rätt klimat håller växterna friska. Sommartid behöver t.ex. luftningsluckorna ofta stå på glänt under kvällar och nätter för att ventilera ut varm, fuktig luft för att undvika svampangrepp.

Kompost är utmärkt att blanda i växthusbäddarna. Men se upp med växtrester från samma växtslag som de som ska odlas i växthuset, eller sådana som kan angripas av samma skadegörare, t.ex.- potatisbladmögel som också drabbar tomat.

Välgörande närkontakt
Växthuset kräver mycket passning. Att vistas ofta bland sina växter, följa och studera utvecklingen på nära håll är trevligt. Då ser man och kan kvickt plocka bort sjuka blad eller plantor för att minska smittspridning i växthuset.

Skadedjur kan finnas kvar i växthuset från föregående säsong, de kan komma flygande utifrån eller följa med plantor in. Var observant och beredd med den 5 % såplösningen eller annat växtvårdsmedel mot bl.a. vita flygare (mjöllöss), bladlöss och spinnkvalster. Spruta noggrant både över och under bladen, upprepa efter några minuter och även med några dagars mellanrum. Spinn motverkas också genom att enbart duscha växterna med vatten.

Sorgmyggor (se Ht 1/2004, s 27) tyder på för blöt jord. Låt torka upp mellan vattningarna och placera ut gula kliststerremsor där myggorna fastnar.

Sköldlöss och ullöss är svårbekämpade. Pilla och gnugga bort, spruta sedan noggrant med 3 % såpsprit. Ett alternativ för prydnadsväxter i kruka är Provado Insektspinnar (kemiskt bekämpningsmedel). Starkt angripna växter bör kastas.

Nyttodjur gör jobbet
Biologisk bekämpning med levande organismer, s.k. naturliga fiender, används mot skadegörare i den kommersiella växthusodlingen och det fungerar bra även i hobbyhus. Men man får inte glömma att det är levande, små varelser man hanterar, och därför krävs både kunskap och varsamhet. Parasitstekeln Encarsia och rovkvalstret Phytoseiulus är två sådana nyttodjur, att användas mot vita flygare respektive spinnkvalster.

Tyvärr är det inte helt lätt att få tag i nyttodjur. I dag finns endast en leverantör i Sverige, och man är helt inriktad på yrkesodlingen. Småförpackningar kan köpas men är belagda med extra avgift. Sambeställ med andra om möjligt. Goda förbindelser med en handelsträdgårdsmästare på orten kan vara en annan utväg.

Nematoder mot sorgmyggor m.m. utgör ett undantag. De säljs i fackhandeln och finns i konsumentförpackning.

Snabba ryck ett måste
Biologisk bekämpning måste komma igång så snart ett angrepp upptäcks. Djuren levereras per post; rovkvalstren i vermikulit i flaskor, stekeln som puppor på ett litet pappkort. Man häller ut/hänger upp detta lite här och var på plantorna och sedan letar djuren själva upp sina byten. Gula klisterremsor är en bra hjälp för att se om vita flygare är på gång, men när stekeln anlänt så måste remsorna bort. Rovkvalstret tycker inte om när det är för torrt - hjälp det på traven genom att stänka lite vatten på plantorna då och då. Någon bekämpning får förstås inte ske sedan nyttodjuren är insatta!

Rovkvalster och parasitstekel kan köpas från Econova Predator, tel 042-329890, www.predator.se.

Extra avgift för småpack.

Obs! För själva rådgivningen om den biologiska bekämp-ningen hänvisas till FOR:s och hushållnings-sällskapens trädgårds-konsulenter. Fakta finns även på ovanstående hemsida och i Fakta Trädgård-Fritid nr 36 från SLU, 018-671100.

Nematoder (Weibulls) finns i trädgårds-butikerna, eller Bionema, 090-197640, www.bionema.se.

Se även Ht 6/2003, s20.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB