Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens nya krukväxter

Skapa stämning där hemma med vårens nya krukväxter

Nu längtar vi efter något nytt på fönsterbänkarna. Prova några generöst blommande och matcha med färgstarka bladväxter. Titta i butikerna, det finns många nygamla växter med en alldeles speciell utstrålning och överkomliga i pris.

Med de första vårstrålarna vaknar också intresset för att förnya på fönsterbänkarna. De flesta har inte tid eller lust att ägna all tid åt sina växter och det gör att dagens krukväxter kanske inte blir lika långlivade som förr. Man byter ut dem, när de har förlorat sin fräschör. I gengäld får man variation i blomsterprakten och man kan prova sig fram bland de många nyheter, som hela tiden kommer fram.

Ofta handlar det om "nygamla" växter. Förädlarna korsar fram sorter som har lite kraftigare färg, lite tätare och längre blomning, lite längre hållbarhet, lite kompaktare växtsätt, kort sagt: krukväxter som är lite vackrare och bättre än sina företrädare. Resultatet kanske inte syns över kort tid, men jämför dagens växter med bilder i äldre krukväxtböcker så framträder skillnaden tydligt.

En växt som förvandlats är hortensian. Från en ganska tjurig inomhusväxt har den utvecklats till en riktig presentblomma. Välj mellan de traditionella, bollformade sorterna i vitt eller olika rosa och blå nyanser. Lite exklusivare lyser de s.k. tallrikssorterna. I platta samlingar trängs de innersta blommorna i dämpade färger och som charmande fjärilar hänger vita eller ljusblå blommor längs ytterkanterna.

Särskilt ungdomar faller pladask för tallrikshortensian, men det gäller att sköta den. Mycket vatten och jordklumpen får inte torka ut, för då slokar både blommor och blad betänkligt. I södra Sverige kan man sätta ut plantan i trädgården, när den blommat över, så kommer den tillbaka år efter år. Annars är det enklast att kasta den.

En riktig trotjänare är däremot mönjeliljan, eller clivia som den också kallas. Den är släkt med amaryllisen och uppför sig på ett snarliknande sätt men står med gröna blad året om. På våren skjuter en stängel med vackert mönjeröda klockor upp ur bladrosetten. Äldre plantor får flera stänglar och kan blomma under mycket lång tid, så mönjelilja är en växt väl värd att vårda.

Samtidigt är den anspråkslös och finner sig i att stå en bit in i rummet, gärna på samma plats år efter år, utan att vändas eller vridas. Mycket vatten vår och sommar, men jorden bör få torka upp mellan vattningarna.

Lyckoklöver av olika slag har korsats och förädlats och det finns många varianter i handeln. En del säljs för sina sirliga blomstänglar med klockformade blommor i vitt, rosa, rött och även gult, mot ett ljust grönt bladverk. Andra prålar med sina bladfärger i olika mörkröda nyanser. Klöver kan bli mångårig men oftast odlar vi dem som just de glada sommarplantor de är. Blomsorterna vill stå ljust för bästa blomning, bladsorterna trivs med någon skugga. Jämn tillgång på vatten och någon näring under sommaren garanterar lång och oavbruten blomning.

Buske i kruka
En långväga växt är kanarieginst. Genom att korsa två vildväxande arter har man skapat en hanterlig krukväxt. Kanarieginst har samma, lite sirliga grenverk som uteginsten och översållas så här års med de fjärilsformade klargula blommor, som vi så kraftigt förknippar med vår.

Kanarieginsten är lite trixig att sköta, men betraktar man den som en buske, så kan den bli mångårig. Jämn vattning är ett krav och uttorkning kan få hela plantan att vissna. Flytta gärna ut den på sommaren till en balkong eller solig plats i trädgården.

Den som väljer en klockmalva får långvarig prakt med klockliknande blommor på lustiga skaft i färgerna vitt, rosa, rött, aprikosfärgat och gult. Även utan blommor är klockmalvan vacker och kallas ibland för blomsterlönn för sina mjuka, flikiga, ljust gröna eller gulbrokiga blad. Den låter sig också lätt beskäras till en buske eller ett litet träd, allt efter önskan. För rikligaste blomning måste klockmalvan stå ljust och man kan gärna flytta ut den sommartid. Jämn vattning och näring under sommaren, mer sparsamt under vinterhalvåret.

Trendig sparris
Sparris i olika former är de senaste gröna trendväxterna, trots att de har funnits länge som inneväxt. Floristerna använder de sirliga bladstjälkarna i olika arrangemang, men växten är lika dekorativ i kruka. Det finns många varianter att välja mellan och alla har tätt med barrliknande blad, som är olika beroende på sort. Upprätta "kattsvansar", sirliga plymer eller långa, hängande rankor, vilken man väljer är mycket en utrymmesfråga.

Sparris är en tacksam och bra nybörjarväxt. I sina tjocka rotknölar kan den lagra vatten och vissnar inte så fort man glömmer bort att vattna den. Men den vill ha mycket vatten och näring under vår och sommar, sparsamt under vintern. Med tiden kan rotsystemet bli väl omfångsrikt och man får plantera om i större kruka. Den har alla förutsättningar att bli en mångårig vän därhemma.


Blanda gärna vårens krukväxter. Blommande och gröna växter matchar varandra.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB