Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårda gräset och så med de små

**Katarinas krönika** Det är vackert omkring oss och vackrare ska det bli. Dofter, färger och former avlöser varandra när vårens blommor slår ut en efter en. Nu finns inget viktigare råd att ge än att ni ska ta er tid att se och njuta av hur naturen gör allt för att imponera på oss!

Bra att göra nu!

Så grönsaker av alla de slag. Se till så att jorden är lucker när du sår, gärna genomvattnad och gödslad. Har du inget grönsaksland kan du så i en del av en rabatt eller i odlingslådor. Glöm inte att sätta pinnar som berättar vad du har sått var!

Var ute i god tid och sätt stöd till högväxande perenner som pioner och riddarsporrar. När de väl gått i blom kan en blåsig dag eller ett regn göra att underbart blir kort. Det finns snygga stöd att köpa eller gör egna av ris, pilepinnar eller bambukäppar.

Så och reparera gräs. Luckra jorden, se till så att den är ogräsfri, jordförbättra vid behov. Kratta ytan slät och fri från stenar och gamla rötter, fördela fröna jämnt över ytan och mylla ner försiktigt med exempelvis en kratta. Packa sedan lätt med baksidan av krattan. Det var en snabbkurs i att så gräs! Obs! Håll jorden jämnt och lätt fuktig tills fröna har grott ordentligt.

Rensa maskrosor i gräsmattan innan de bildar frön. Att gräva med en spade eller använda ett maskrosjärn är allra bäst. Gräv djupt, så att du får med hela pålroten.

Är du sugen på en näckros men har ingen damm? Det finns näckrosor som klarar så grunt vatten som 20 cm vilket gör att du kan ha dem i en träbalja. Vackert och roligt! Läs mer: Plantera en näckros!

Odla med barn och barnbarn! Plantera en jättepumpa, så bönor och morötter i alla de färger eller köp färdiga majsplantor. Gör fina skyltar och plantera in lite blommor här och var som kan bli små sommarbuketter.

Om att odla kryddväxter

Det finns flera goda anledningar till att odla dina egna örter och kryddväxter. Odla för smakens, doftens och skönhetens skull, för att de är så livskraftiga och lättskötta och för att snabbt få en levande trädgård med bin och fjärilar. Det är lite sent att börja förodla inomhus nu men flera sorter går att så direkt på friland, exempelvis dill, koriander, körvel och persilja. Basilika kan du så direkt i kruka.

Andra kryddväxter kan du köpa som färdiga plantor. Kryddor är solälskare och trivs på en varm och skyddad plats i väldränerad jord. Plantera dem i en egen liten kryddgård eller tillsammans med rosor eller perenner som en del i rabatten. Eller odla dem i krukor precis vid köksingången eller grillen, där de ska användas. En bra grundkombination av kryddor för sommarens såser, sallader och grillmiddagar är citrontimjan, rosmarin, persilja, salvia och gräslök.

Läs mer om kryddväxter: Odla kryddväxter!

På balkongen

Frostnätterna kan fortfarande överraska. Håll utkik på vilka temperaturer som utlovas och ta in krukor med känsliga växter över natten om det ska gå ner till noll. Eller lägg fiberväv över.

Perenner är lika vackra på balkongen som i rabatten. Bra perenner för kruka är alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar och stjärnflocka. Plantera i rejäla krukor i näringsrik och vattenhållande men porös jord. Se till att dina krukor är dränerade. Gödsla gärna med hönsgödsel. Vill du göra det lättare för dig så köp jord som är anpassad för balkong- och krukodling som har gödning i sig som räcker i början. Men du måste ändå fylla på med gödning under sommaren antingen i flytande form eller med mer hönsgödsel.

Katarinas nästa krönika kommer om några veckor!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB