Välkomnande ädelcypress

  • Trädgård

Gör en välkomnande entré genom att plantera ädelcypress tillsammans med någon annan växt som hör hösten till. Vackert blir det i en utomhusgrill där insidan har täckts med mossa. Snyggast blir det tillsammans med något som inte blir lika högt som cypressen, till exempel silverek. Ljusslingor i arrangemanget lyser upp och piggar upp i höstmörkret.

Namn: Ädelcypress (Chamaecyparis lawsoniana)

Familj: Cupressaceae, cypressväxter.

Ursprung: V. USA.

Beskrivning: Chamaecyparis - grek jordcypress

Bakgrund: Det som vi i dagligt tal kallar för dekorationsen är i själva verket växter av släktet Chamaecyparis. Äkta enar, Juniperus, används också i trädgårdar och i offentliga planteringar, men de små ”enar” som vi använder speciellt under julen är alltså egentligen cypresser.

Placering: Trivs bäst på halvskuggig till ljus plats och bör stå i normal rumstemperatur, helst något svalare. Direkt värme tycker den inte om. Kan också ställas utomhus i ett vackert arrangemang med andra växter.

Sorter: Elwoodii är den vanligaste.

Skötsel: Det viktigast är att växten inte torkar ut, gör den det dör den. Växten bör duschas ofta. Krukväxtnäring behövs inte när den används som säsongsväxt i kruka. Ett tips är att lägga en bit oasis i ytterkrukan och hålla denna blöt som reserv.

Användning: Växterna säljs mest till julhelgerna och kan planteras ut till våren.

   

Ädelcypress
Ädelcypress
Foto: Anna Skoog