Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Väldoftande pioner

Det är underbart med luktpioner som slår ut sina fylliga balettkjolar i juni. Visst, de borde förstås heta doftpioner, men nu heter de officiellt luktpioner sedan länge, så det får vi leva med.

Av Sylvia Svensson

Oavsett namnet är de underbara växter som från tidiga vår kommer upp från jorden med sina röda pipor. De växer snabbt och redan i början av juni har pionen stora, spännande, hårt knutna bollar till knoppar.

Ofta ser vi myror jobba på dessa knoppar och då undrar vi förstås om det är något fel. Men nej, myrorna är bara ute efter den söta honungsdaggen knopparna utsöndrar. Det är dem väl unnat.

Pionjord

Använd en djup, humusrik, lite tyngre jord som är rik på näring.

Blanda gärna in välbrunnen kompostjord och benmjöl i jorden men gödsla inte med stallgödsel i samband med plantering. I brist på kompostjord kan du blanda in rosjord från säck eller barkmull (OBS ej täckbark!).
Jorden får gärna vara kalkhaltig och innehålla lera, bara den är väldränerad. Pionerna vill inte stå med våta fötter, särskilt inte under vintern. Vattna mycket försiktigt i samband med planteringen.

Placering och plantering

Den bästa planteringstiden för pioner är på hösten, i september, men det går bra även på våren.

Pioner vill gärna stå soligt men klarar också en del av dagen i vandrande halvskugga. Blomningen varar längre i skuggan men en del sol under dagen vill de ändå ha.

Plantera inte nya pioner där det förut har stått pioner, jorden kan vara infekterad. Vanligen brukar pioner vara friska, de angrips sällan av skadedjur och ratas t o m av rådjur!

Gräv en ordentlig grop, ca 50 x 50 och lika djup.

När du ska plantera pionroten, kolla åt vilket håll de små skottanlagen syns. Placera roten så att dessa kommer uppåt. Roten ska ligga cirka 5 cm under jorden, då för djup plantering medför sämre blomning.

Vattna inte pioner i onödan, bara under första året och endast vid behov.

Låt sedan pionen stå ifred länge på samma plats, den gillar inte att bli flyttad.

Gödsel

Gödsla dina pioner varje år efter blomningen. Du kan använda kompostjord, benmjöl, kogödsel och träaska. Askan strös i tunt lager på jorden runt plantan. Benmjölet och kogödseln myllas ner försiktigt i översta jordlagret, akta de grunda rötterna!

Sällskapsväxter

Även om pioner är vackra i grupp med olika sorter eller t o m ensamma, så kan det vara roligt att ha växter som tar över när pionernas blomning är över på sommaren. Du kan gräva ner liljelökar bakom pionerna, välj sorter som blir så höga att de syns bakom pionbladen, t.ex. praktliljor, Lilium speciosum. Högre sorter av dagliljor, Hemerocallis i passande färg går också bra som sällskap, de blommar ju lite senare än pionerna. Vill du ha något sirligare som sällskap, varför inte brudslöja, Gypsophila paniculata, på framkanten och gillenia, Gillenia trifoliata bredvid! Höstanemoner, Anemone hupehensis och stor höstanemon, Anemone x hybrida passar också att stå bakom pioner. Men plantera dem inte så nära att det blir rotkonkurrens. Ja, många perenner som inte har kraftiga, djupgående rötter och som inte sprider sig hej vilt , fungerar, Även sommarknölar som dahlior och gladiolus passar bra, välj dock inte de allra högsta dahliorna. Dessa kan du förkultivera någon vecka så att du kan plantera dem när frostrisken är förbi. Av sommarblommor fungerar de höga sorterna av t.ex. zinnior, lejongap mm. Och narcisser och tulpaner kan du ha intill pionerna, deras yviga blad täcker sedan över lökväxternas vissnande blast. Eftersom man bör vattna pioner bara under första året och endast vid behov, så passar lökväxter fint med dem.

Nya pioner hos OdlaShop

Vi erbjuder två nya pionsorter i OdlaShop i vår. Dels den ljuvliga ’Sweet Harmony’ med sina fluffiga, rosa balettkjolar, dels den mjukt persikorosa, gräddiga skönheten med vit tofs, ’Peaches and Cream’. Självklart har vi även passande sällskapsväxter, både sommarknölar, andra perenner och höstlökar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB