Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad gör jag åt ogräset?

Nu är det tid för det levnadsglada ogräset att vakna och vålla bekymmer för oss igen. Men med lite framförhållning kanske du kan göra livet surt för dessa icke-önskade växter. Här kommer jag med några tips!

Av Sylvia Svensson

För att hindra ogräset att ta över i trädgården gäller det att vara på alerten tidigt så att man slipper använda kemiska medel för att bli av med det. Om ogräset aldrig hinner få fotfäste, är det enkelt att ta bort det som ändå gör ett försök.

Rensa och bearbeta

Rensa bort ogräset så fort det visar sig. Det är särskilt viktigt att hålla ogräsfritt den första månaden efter sådd när de nysådda plantorna ännu är så små. Det samma gäller för nyplanterade perenner, buskar och träd som inte ännu har hunnit bli så konkurrenskraftiga.

Bearbeta jorden ofta. Luckra varsamt upp det översta jordlagret utan att skada de önskade växterna och deras rötter. Om ogräset ständigt störs, hålls det lättare i schack och så småningom tappar det förhoppningsvis kämpaglöden. 
Mikrolivet i jordens ytskikt gynnas också av lätt bearbetning och fuktigheten stannar kvar bättre i jorden.

Lämna ingen naken jord i växternas mellanrum i rabatter och trädgårdsland utan täck blottorna med halm, träflis, gräsklipp eller barkkompost för att hindra ogräset. 

Du kan också täcka marken mellan växterna med ogräsduk först och lägga barkkompost e.d. över. Om det redan finns jobbigt, flerårigt ogräs som kirskål, åkerfräken, kvickrot och nässlor, så kan det vara enklast att täcka över det hela med en rejäl markduk under några år och odla på duken i pallkragar och lådor.

Plantera marktäckande växter i dina perennrabatter och mellan buskarna. De kväver ogräset och förhindrar dess spridning.

Ta bort ogräs på omgivande gångar och stenbelagda ytor med hjälp av hacka, kniv eller skyffeljärn, vad som funkar bäst hos dig. Du kan också bränna dem med en gasolbrännare eller apparater som alstrar het vattenånga.

Det finns också ogräsättika, fettsyror och pelargonsyrepreparat att köpa om inget annat hjälper. Kika på Odlas Shop!

Vad gör jag med det bortrensade?

Om det bara är ettårigt fröogräs som inte har hunnit börja blomma när du rensar bort det, går det bra att lägga det i komposten.

Men det är ingen bra idé att lägga det bortrensade ogräset i komposten när det gäller rotogräs. Maskrosor och annat som hunnit bilda blommor och t o m sätta frö ska du inte heller lägga i komposten även om komposten skulle vara rätt så varm, en del av rötterna och frön kan ändå överleva.

Du kan antingen torka ogräset i solen genom att bre ut det på en plan yta och låta solen gassa på tills ogräset är helt torrt. Sedan kan du kompostera det torra ogräset. OBS! Detta gäller dock inte fröbärande ogräs!

Du kan lägga ogräset i en svart plastsäck som du helst placerar i solen så att ogräset dör. Det bildas så småningom mylla av det och då kan du efterkompostera det.

En sista utväg är att skicka ogräset till kommunens sopanläggning i soppåsar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB