Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta vara på utekrukorna

Nu när sommarens krukarrangemang börjar bli ett minne blott, är det dags att ta vara på de vackra krukorna.

Av Sylvia Svensson

Du har kanske gjort arrangemang i vackra krukor som hela sommaren har prytt balkongen, trappan och uteplatsen. Nu är det dags att ta hand om dessa krukor så att du kan använda dem igen nästa sommar.

Gör rent så här

Har du en kompost, kan du tippa över hela krukan med växter och jord i komposten. Samla dock ihop eventuella lecakulor och skölj och torka dem, de kan återanvändas.

Du kan också plocka bort växterna och slänga dem i komposten och använda jorden i krukorna till att breda ut i häcken och rabatterna eller fylla en och annan grop med.

Ta sedan en gammal diskborste och tvätta krukorna. Använd trädgårdsslangen eller en balja med ljummet vatten och vid behov lite diskmedel. Skölj och ställ krukorna upp och ner och låt torka.

När krukorna är torra, sortera dem efter material och storlek. Du kan stapla dem för att spara utrymme, men lägg en tidning eller dylikt emellan för att hindra dem att fastna i varandra eller bli kantstötta.

#Var ska krukorna förvaras?#

Om dina krukor är gjorda av vanlig rödlera, även kallad terrakotta, är de inte frostsäkra. Det finns alltid lite fukt inne i den porösa leran och när frosten kommer, kan fukten expandera i porerna och spränga söder krukan. Förvara alltså krukor av rödlera i ett frostfritt utrymme.

Det finns dock tjocka, glaserade keramikkrukor med frostgaranti. Sådana krukor klarar sig ofta upp-och-ner-vända ute, bara du ställer dem under tak så att inte regnvatten samlas på dem och får krukan att skadas när det fryser. De icke-frostsäkra keramikkrukorna bör förstås förvaras frostfritt.

När det gäller betongkrukor, är det ofta samma sak som med rödlera, fukt kan samlas i porerna och spränga krukan om det inte handlar om en så kallat vintersäker betong, vilket det sällan gör. Ta alltid in betongkrukorna i en frostfri förvaring för säkerhets skull.

Krukor av EPP, Expanderad PolyPropen, det tåliga materialet som ser ut som hårt ihoppressad frigolit, tål att stå ute både sommar som vinter. Det är ingen risk för frostsprängning under vintermånaderna. Ställ dem gärna under tak ändå och förankra väl, då materialet är lätt och krukorna annars kan flyga iväg i höststormarna. Eller varför inte göra en lökplantering i den!

Krukor i olika metaller som zink och gjutjärn tål visserligen att stå ute, men ställ dem helst torrt och skyddade mot regn så att de inte rostar.

Plastkrukor klarar vanligen att stå kvar ute, de kan staplas under ett tak eller liknande någonstans så att de inte blåser iväg.

Flätade korgar av naturmaterial klarar också frosten men de kan lätt mögla och bli fula av fukten, så ställ dem i ett torrt utrymme.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB