Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta vara på rönnbären!

Det är rönnbärsår i år! Sol och värme i början av säsongen främjar knoppning och pollinering och brukar ge mängder av bär. Bären är lika nyttiga som vackra och den omdiktade sura smaken går att frysa och smaksätta bort. Nu är det tid att ta vara på naturens energiförråd!

Av Sylvia Svensson

I det stora släktet Sorbus som tillhör rosväxterna finns det många arter att välja mellan, närmare 100 stycken. De kan dessutom ibland korsa sig med varandra och bilda nya hybrider. Rönn och oxel växer ju vilda i Sverige, några upp till fjällregionen, så det bedrivs inhemskt förädlingsarbete för att ta fram odlingsvärda trädgårdssorter som inte blir för stora för vanliga villaträdgårdar.

Friska och härdiga

Till användning för mat är den vanliga, inhemska rönnen Sorbus aucuparia med sina varianter och namnsorter fortfarande mycket odlingsvärd och härdig, upp till zon 8. Man har tagit fram s.k. E-plantor som är friska och härdiga och mycket väl värda att satsa på. Utmärkt är sötrönnen, Sorbus aucuparia 'Edulis', som är ett träd på upp till 15 m med stora klasar av tämligen söta, stora bär som man kan använda till gelé och sylt. Det blir ett stort träd med stora blad och kraftiga grenar och klarar sig t o m zon 6.

Rönnbärsgelé

Här kommer ett recept på rönnbärsgelé som är ett gott tillbehör till söndagssteken. Plocka gärna bären när frosten har varit framme och bitit i dem. Men det kan du också ordna själv genom att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses!

DU BEHÖVER 2 kg frostbitna, sköljda rönnbärsklasar 1 liter vatten

9 dl strösocker per liter saft

GÖR SÅ HÄR Lägg de frysta bären i en kastrull och häll på kallt vatten. Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Låt småkoka 5 minuter tills bären går sönder och släpper ur saften. Häll upp dem i silduk och låt saften självrinna under ett par timmar eller över natten, pressa inte.

Mät saften och häll den i en vid kastrull. Koka upp igen och låt koka utan lock i 5 minuter. Skumma av.

Rör ner sockret lite i sänder, rör tills det löst sig helt. Koka upp igen och skumma av, låt koka sakta utan lock och omrörning ytterligare 5-10 minuter. Skumma igen om nödvändigt. Gör ev. geléprov.

Om du vill förstärka viltsmaken ytterligare kan du lägga till 1 tsk krossade enbär mot slutet av koktiden. Fiska dock bort dessa innan du fyller i burkar.

Fyll gelén i rena, små, varma glas eller burkar. Låt kallna med ett papper över till nästa dag. Sätt på locket och förvara i kylskåpet.

Pröva även rönnbärsgelé med äpple. Gör som ovan, men lägg till 3-4 äpplen i bitar innan du kokar saften.

Till så mycket mer!

Rönnbär går att använda till mycket mer än gelé. Fråga vänner, kollegor och bekanta eller ge dig ut i receptvärlden och leta efter hur du gör ketchup, sylt, snaps och mycket annat av rönnbären.

Rönnbärsnostalgi

Jag minns sedan barndomen Fazers underbara rönnbärsgodis, Pihjalanmarja, som är deras äldsta godis, tillverkad sedan 1895! Vi ungar brukade kalla den för Rävgodis eftersom det är en räv på godispapperet! Finns ibland i välsorterade plockgodisbutiker.

Kanske kan man göra något liknande själv genom att koka en stabil gelé som man häller i t.ex. isbitslåda för att stelna eller i en liten form och skär upp bitar. Sedan rullan man bitarna i socker.

Fåglarna vill också ha!

Lämna gärna lite bär åt fåglarna, de är en av deras viktigaste vinterfödor. Om det blir massor med rönnbär så kan man frysa några klasar och ta fram senare under vintern och hänga ut när alla träden redan står tomma. En julklapp åt fåglarna kanske.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB