Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stratifiering - kylbehandla fröer

Detta mystiska ord, stratifiering, står för kylbehandling av frön. Jag berättar här om olika sätt att kylbehandla.

Av Sylvia Svensson

Många växter, särskilt perenner som kommer från vårt kyliga klimat, gror bättre om de får ha sin naturliga livscykel kvar med en ”vinter” emellan. Frön från växter som kommer från varmare nejder där de inte har de kalla vintertemperaturerna som vi har här behöver däremot sällan kylbehandlas, de är programmerade att gro varmt. Det brukar stå på fröpåsarna hur växten i fråga vill ha det.

Kylbehandla - inte frysa fröna

Kylbehandling betyder inte att du ska lägga fröna i frysen. Det kan tvärtom vara direkt skadligt att frysa dem eftersom det blir för kallt i frysen. Cellväggarna sprängs sönder och fröna kan frystorka och dö. Kylbehandlingen görs bäst i en temperatur mellan 0-4 plusgrader, antingen ute eller i kylskåpet.

Olika sätt att kylbehandla

Det finns olika sätt att stratifiera, kylbehandla, frön på, och det tittar vi närmare på här.

#Naturmetoden för kylbehandling#

Det allra enklaste sättet att kylbehandla eller stratifiera är det som naturen själv tillämpar och som vi kan kopiera genom att vi låter fröställningarna bli vinterståndare, alltså låter dem sitta kvar på växten över vintern. Många växter har ju dessutom vackra fröställningar så de lyser upp i den vintriga trädgården, särskilt med rimfrost på.

På vårvintern, i februari-mars, kan du sedan bekvämt gå ut och hämta de färdigt kylbehandlade fröna och så dem i krukor med såjord och ha inomhus som förkultur. När fröna kommer från kylan till värmen och får fukt bryts deras naturliga dvala och de vaknar och börjar gro. Förhoppningsvis gror de så det knakar då!

Du kan även låta moderplantan behålla fröna så att den så småningom slänger dem intill sig på våren, och sedan kanske det kommer nya fröplantor vid plantan som du senare kan flytta.

#Kylbehandla ute#

Nästa sätt är att kylbehandla sådderna ute, detta brukar fungera bra till olika perenner från kyligt klimat.

Ta ett antal fyrkantiga plastkrukor, 7x7 centimeter eller 10x10 centimeter brukar vara lagom. Fyll först grov sand eller smågrus på botten och sedan såjord upp till 1 centimeter från kanten. Platta till såjorden, så fröna och täck jorden med samma sand eller smågrus. Observera att en del frön kan vara ljusgroende, täck inte sådana frön alls. Det brukar stå på påsarna hur fröna vill ha det. Spreja sådderna fuktiga och ställ dem i ett miniväxthus eller liknande och ha dem inomhus 1-2 veckor.

Om det inte har grott då, ta ut sådderna. Har du snö, gräv en grop ner till markytan och ställ lådan med sådderna där. Lägg tillbaka snön men markera platsen noga. Det brukar vara cirka 0-gradigt där under ett tjockt snötäcke. Håll sedan ett öga på stället så att den smältande snön inte rinner in i sålådan och får fröna att mögla eller ruttna. Ett annat alternativ är att ställa lådan intill en ”varm” vägg ute och täcka den med ett rejält lager torra löv och/eller granris. Se till att vårsolen inte gassar på platsen så att fröna vaknar för tidigt.

Ta sedan in sålådan igen efter 1-2 månader och följ upp om det gror nu. Om det inte händer något inom några veckor behöver de kanske stå ute längre tid, så upprepa gärna kylbehandlingen. Har det hunnit bli vår vid det laget så kan du låta sådderna ligga kvar ute tills de behagar gro själv när vädret blir varmare. Glöm bara inte att kolla så att de inte torkar ut.

#Kylskåpsmetoden#

Ett alternativ är att kylbehandla i kylskåpet.

Om du inte vill ha en låda med jordkrukor i kylskåpet så kan du ta en fryspåse med ”blixtlås”, ta ett par nävar fuktig torv-sandblandning eller vermikulit och lägga fröna i påsen. Skriv växtnamnet på påsen. Stäng påsen men låt ett litet lufthål vara kvar i ”blixtlåset”. Du kan sedan samla flera sådana här påsar i en låda som du lägger in i kylskåpet i cirka +4 grader i ungefär 1-2 månader.

Kolla då och då om det börjar hända något i påsarna. Om det börjar gro i kylskåpet, ta ut påsen och fyll en kruka med såjord. Tippa ut blandningen från påsen överst i krukan och täck eventuella rötter med såjord. Ha nu sådden varmt och ljust, till exempel i ett minidrivhus, och se till att den inte torkar ut. När det har bildats småplantor som går att hantera, skola om plantorna i blomjord.

Har det inte grott i kylen så ta ut påsen efter 1-2 månader och gör ändå som ovan; plantera fröna i såjord och placera i minidrivhus varmt och ljust. De kommer nog igång att gro inom kort då.

#Skriv namnstickor#

Glöm inte att skriva namnstickor hur du än gör. Annars är risken stor att du blandar ihop vad som är vad senare.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB