Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stickig dansk succé

7 av framtidens suckulenter och kaktusar

De sticks och spretar åt alla håll. Deras konstiga växtformer är resultatet av extrem anpassning till extrema växtplatser, det vill säga de torraste och stenigaste ökenområdena.

Men vi vill även ha suckulenterna och kaktusarna där hemma för de är levande, dekorativa skulpturer som dessutom är extremt tåliga.

Vad är suckulenter och kaktusar?
Suckulenter kännetecknas av att de har kraftig vattenlagrande vävnad i stammen eller bladen som växterna kan tära på, så att de överlever under perioder då det råder total torka. Därför har suckulenter tjocka, köttiga blad och stammar.

Kaktusar har också specialiserat sig för att överleva långa perioder utan vatten. De är ofta försedda med taggar eller hår som medverkar till att minska avdunstningen från växterna. Det betyder att suckulenter och kaktusar behöver minsta möjliga skötsel och har blivit populära som levande interiör i det moderna hemmet.

Den danske krukväxtproducenten Brian Munk insåg tidigt att suckulenter och kaktusar skulle bli den senaste trenden i det moderna hemmet.

Brian Munk har ett trädgårdsmästeri söder om Odense där han säljer mer än 400 olika suckulenter och kaktusar. "Jag märker genast på efterfrågan vilka växter konsumenterna föredrar. Sortimentet kan bytas ut snabbt och anpassas till efterfrågan", säger Brian Munk som gärna tipsar om de växter som är populärast just nu.

Brian Munks trendiga överlevare
Agave macroacantha från Mexiko är en graciös skönhet, vars rosettställda, blådaggiga blad formar en vacker, rund skulptur. Denna agave saknar stam och har 15-30 cm långa blad med en 3 cm lång, svart tagg längst ut i bladspetsen som sticks rejält om man råkar röra vid den. Så se upp!

Aloe ferox, blåaloe, bildar en kraftig stam med dramatiska, köttiga blad som är täckta med taggar både på undersidan och längs bladkanten. De upp till 30 cm långa bladen är uppåtböjda och sitter spridda, vilket ger suckulenten en stjärnliknande form om man ser den uppifrån. Växten kommer från Sydafrika och där används den färska saften från bladen för att läka sår. Växtsaften från krukväxtens blad kan användas på samma sätt om man har hjärta att bryta av ett blad. Aloe-släktet innehåller många arter som kan användas som läkeväxter och prydnadsväxter. För att Brian ska kunna erbjuda ett bredare sortiment av Aloe har han satt igång ett större Aloe-utvecklingsprojekt.

Euphorbia heptagona är en låg, förgrenad buske från Sydafrika. Busken får sin exotiska look av de talrika upprättstående och gröna skotten med ribbor som är tätt besatta med hårda, spretiga och brunaktiga taggar. Tål temperaturer ned till 5° C.

Astrophytum myriostigma, med populärnamnet biskopsmössa, är en liten kompakt, blågrön kaktus med 4-8 ribbor. Kaktusen ser vitprickig ut, vilket beror på att den är täckt av små, vitaktiga fjäll. Den sällsynta kaktusen som hotas av utrotning ute i naturen är lätt att odla hemma i fönsterkarmen och bildar villigt gula blommor i toppen när den har fått en viss storlek.

Den klotrunda melonkaktusen, Melocactus, har stora ribbor som är tätt besatta med imponerande taggar. När kaktusen har fått en viss storlek utvecklas det en tät hårig eller taggig krona högst upp där de små, färgstrålande blommorna bildas på sommaren. Efter blomningen utvecklas det avlånga, färgstarka frökapslar.

Pilosocereus är en pelarformad kaktus som kan nå en ansenlig storlek så småningom. Den soldyrkande kaktusen kommer från Central- och Sydamerika. Kaktusen är tätt besatt med ribbor där de vassa taggarna sitter. Högst upp på skotten bildas det ulligt hår.

Rhipsalis pilocarpa, ullbärskaktus, liknar inte en vanlig kaktus. Den växer på trädstammar i Central- och Sydamerika, där de hängande, smala skotten kan bli meterlånga.

Därför är kaktusen perfekt som ampelväxt. De mörkgröna skotten är tätt besatta med mjuka hår och ute i spetsen bildas de vitgula blommorna med sötaktig doft under vinterperioden. Tål temperaturer ned till 10° C.

Så här sköts de tåliga växterna
Samtliga sju överlevare tål kraftig uttorkning och ska bara vattnas 1-2 gånger under vintern då de föredrar en sval plats även om de kan trivas i rumstemperatur också. Om växterna vattnas för ofta förstörs rötterna och så dör de.

Vattning en gång i månaden från vår till höst och gödning med svag dos. Växterna behöver bara planteras om vart tredje eller fjärde år och tål temperaturer ned till 5°C med undantag av Euphorbia och Rhipsalis. Suckulenter och kaktusar älskar ljus och ska helst stå i fönsterkarmen eller framför ett glasparti. De trivs även utomhus på sommaren bara de skyddas mot regn.

Internationell produktion
Brian Munk insåg tidigt att suckulenter och kaktusar skulle bli populära och därför började han att sälja uteslutande dessa växter.

Eftersom de flesta kaktusar och suckulenter växer sakta produceras en stor del av växterna som Brian Munk säljer av en kaktus- och suckulentspecialist på Teneriffa. Andra sticklingar och färdiga växter hämtas i Polen där Brian Munk i tidens anda har inlett samarbete med flera trädgårdsmästerier. I Polen kan växterna produceras till lägre pris tack vare den billiga arbetskraften, så att konsumenterna kan köpa dem till fördelaktiga priser.

Dansk krukväxtproducent nöjd med globaliseringen
Brian Munk anser inte att outsourcing av växtproduktionen är ett problem utan snarare en spännande utmaning som kan skapa nya perspektiv hos de danska trädgårdsmästerierna.

"Vi har inte varit tillräckligt internationella, något som vi måste råda bot på nu", anser Brian Munk. Handeln med växter blir alltmer internationell. Därför är det naturligt att även produktionen internationaliseras.

Brian Munk ser fram emot att samarbeta med trädgårdsmästerier i andra länder. Han skräms inte inför utsikten att hans trädgårdsmästeri framöver utvecklas till att ägna sig lika mycket åt handel som åt produktion.

"Produktutveckling, däribland förädling, får gärna fortsätta i Danmark. Det är vi bra på, men det är logiskt att växterna produceras där klimatet och ekonomin lämpar sig bäst för produktionen", avslutar Brian Munk som lovar att marknadsföra minst en nyhet om året i framtiden.


Suckulent mix

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB