Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Städa trädgården inför vintern - fast städa lagom!

Trädgården bör städas inför vintern för att hålla sjukdomar och skadedjur borta. Samtidigt är den full av bästa tänkbara material för din jord, så städa lagom och ta till vara löven! Odla.nu tipsar om vad du kan göra i trädgården inför vintern.

Av Sylvia Svensson

Efter avslutad skörd är det viktigt att du städar och tvättar växthuset noga, så att inte skadedjur får chans att övervintra där. Släng alla rester från växter i komposten, töm krukor och vattenkärl, sopa golvet och varför inte ställa in lite vinterdekoration?

Kantskär rabatterna och städa under buskarna. Plocka det sista av ogräsen så att inget blir kvar och bildar frö eller övervintrar som rötter.

Städa bort onödiga ris-, löv- och gräshögar, brädor, plattor och annat som ligger kvar på tomten – allt för att skapa så få övervintringsplatser som möjligt för sniglarna. Kolla först så det inte finns sovande igelkottar i högarna innan du flyttar på dem! Om en igelkott redan har flyttat in, låt den högen vara kvar och lägg eventuellt lite extra material över, annars kanske du kan ordna igelkottsbon på lämpliga ställen?

Gräv gärna om komposten nu innan den fryser till och vattna om den är torr. Var försiktig och titta noga, det kan finnas en vintersovande igelkott även i den! Du kan även använda kompostjord till att kupa upp känsligare växter.

Plocka upp all fallfrukt och eventuella fruktmumier från trädet. Städa bort alla ros- och fruktträdsblad. Det är särskilt viktigt om dessa drabbats av svampsjukdomar, detta för att inte sjukdomar ska övervintra i fallfrukten.

Du har väl tagit in alla krukväxterna från sommarbetet nu? De tål inte frost utan måste in innan frosten kommer. Ha koll på att ingen ohyra flyttar med in!

Ta in trädgårdens prydnadssaker som exempelvis fågelbad och regnmätare som kan gå sönder under vintern,. Samma gäller lerkrukor som inte tål frost. Stengodskrukor skall däremot tåla frost. Kolla märkningen och förvara dem helst upp och ner, om de inte hyser några växter förstås.

Ta in och gör rent alla redskap, så de inte blir liggande och rostar ute i trädgården.

Vattenslangen har du väl också tagit in och tömt, liksom tunnorna med regnvatten?

Ta vara på löven!

Lite löv på gräsmattan kan man köra över med gräsklipparen, de blir till fin gröngödsling när de finfördelas. Det gör inte eklöv, för de bryts ner långsamt och innehåller dessutom stora mängder garvsyra som gräset och andra växter inte gillar. Eklöv med sin garvsyra är inte lämpliga att lägga i blandkomposten om du har mycket sådana. Gör hellre en egen, separat kompost av dem lite avsides, där de får förmultna i flera år i lugn och ro, gärna varvade med gräsklipp och sand. Städa bort löv på gångar så att ingen halkar på de våta löven. Lägg dem i komposten eller låt dem torka och bred dem över växterna som vinterskydd.

Fiska upp löv och annat skräp som har hamnat i dammen, så att de inte ruttnar och börjar lukta på våren och ta bort eventuell pump. Har du fiskar så lägg ett nät över dammen som skyddar mot skräp, mot katter och måsar som lätt tar de nästan orörliga fiskarna som ligger i dvala. Fiskarna behöver inte matas om de ligger i dvala, men se till så att inte dammen bottenfryser. Det finns en "vintervakt" att köpa till dammen, den ser till att det alltid hålls ett öppet hål i isen.

Låt perennerna vara!

Du behöver inte klippa ner perennerna, förutom jordgubbar och pioner för att undvika att blad- och pionmögel övervintrar i bladen. Många perenner är dessutom vintervackra med sina fröställningar, dessutom samlas det lättare löv och snö som bildar skydd åt perennerna, om de är oklippta. Att klippa ner gräsvipporna inför vintern är direkt skadligt, eftersom det då tränger in vatten i de ihåliga stråna och får rötterna att ruttna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB