Felmeddelande

An error occurred while trying to search with Solr: "500" Status: Server Error: Server Error{"responseHeader":{"status":500,"QTime":43},"response":{"numFound":27433,"start":0,"maxScore":0.39933172,"docs":[{"item_id":"25207","score":0.39933172},{"item_id":"27964","score":0.3671665},{"item_id":"2355","score":0.2867722},{"item_id":"3577","score":0.17875868}]},"error":{"metadata":{"error-class":"org.apache.solr.common.SolrException","root-error-class":"org.apache.solr.common.SolrException"},"msg":"Unable to compute facet ranges, facet context is not set","trace":"org.apache.solr.common.SolrException: Unable to compute facet ranges, facet context is not set\n\tat org.apache.solr.handler.component.RangeFacetProcessor.getFacetRangeCounts(RangeFacetProcessor.java:67)\n\tat org.apache.solr.handler.component.FacetComponent.getFacetCounts(FacetComponent.java:296)\n\tat org.apache.solr.handler.MoreLikeThisHandler.handleRequestBody(MoreLikeThisHandler.java:235)\n\tat org.apache.solr.handler.RequestHandlerBase.handleRequest(RequestHandlerBase.java:155)\n\tat org.apache.solr.core.SolrCore.execute(SolrCore.java:2082)\n\tat org.apache.solr.servlet.HttpSolrCall.execute(HttpSolrCall.java:670)\n\tat org.apache.solr.servlet.HttpSolrCall.call(HttpSolrCall.java:458)\n\tat org.apache.solr.servlet.SolrDispatchFilter.doFilter(SolrDispatchFilter.java:225)\n\tat org.apache.solr.servlet.SolrDispatchFilter.doFilter(SolrDispatchFilter.java:183)\n\tat org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler$CachedChain.doFilter(ServletHandler.java:1652)\n\tat org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler.doHandle(ServletHandler.java:585)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ScopedHandler.handle(ScopedHandler.java:143)\n\tat org.eclipse.jetty.security.SecurityHandler.handle(SecurityHandler.java:577)\n\tat org.eclipse.jetty.server.session.SessionHandler.doHandle(SessionHandler.java:223)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandler.doHandle(ContextHandler.java:1127)\n\tat org.eclipse.jetty.servlet.ServletHandler.doScope(ServletHandler.java:515)\n\tat org.eclipse.jetty.server.session.SessionHandler.doScope(SessionHandler.java:185)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandler.doScope(ContextHandler.java:1061)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ScopedHandler.handle(ScopedHandler.java:141)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.ContextHandlerCollection.handle(ContextHandlerCollection.java:215)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.HandlerCollection.handle(HandlerCollection.java:110)\n\tat org.eclipse.jetty.server.handler.HandlerWrapper.handle(HandlerWrapper.java:97)\n\tat org.eclipse.jetty.server.Server.handle(Server.java:499)\n\tat org.eclipse.jetty.server.HttpChannel.handle(HttpChannel.java:310)\n\tat org.eclipse.jetty.server.HttpConnection.onFillable(HttpConnection.java:257)\n\tat org.eclipse.jetty.io.AbstractConnection$2.run(AbstractConnection.java:540)\n\tat org.eclipse.jetty.util.thread.QueuedThreadPool.runJob(QueuedThreadPool.java:635)\n\tat org.eclipse.jetty.util.thread.QueuedThreadPool$3.run(QueuedThreadPool.java:555)\n\tat java.lang.Thread.run(Unknown Source)\n","code":500}} .

Söta kryddörter

  • Balkong och uterum

Sötflockeln Stewia rebaudiana och sötverbena Lippia dulcis är två söta kryddväxter som på senare år har dykt upp i kryddväxtsortimentet. Men egentligen är de inga nyheter ute i världen, bara hos oss.

Sötverbena, _Lippia dulcis_ med små, vita blommor. Foto: Sylvia Svensson
Sötverbena, _Lippia dulcis_. Foto: Sylvia Svensson
Sötflockeln, _Stevia rebaudiana_. Foto: Odla
Steviasocker. Foto: Odla

Av Sylvia Svensson

Dessa två söta kryddväxter är tydligen lätta att blanda ihop, av frågorna till oss att döma. Därför tänker jag förklara skillnaden här.

Den som först dök upp i handeln var sötflockelnStevia rebaudiana. Hos oss är den ett ganska nytt sötningsmedel men bladen har använts i Sydamerika över 600 år.

Kanske känner folk till den bättre med det vetenskapliga namnet Stevia. 

Det är stevian som har kommit längre när det gäller den industriella användningen. Det finns redan produkter sötade med stevia i handeln. 

Stevia är 300 gånger sötare än socker. Den innehåller elva steviolglykosider, däribland steviosid och rebaudiosid A, som ger den dess söta smak. Stevia som sötningsmedel är ett extrakt i koncentrerad form som kan blandas med vanligt strösocker och gör att sockret då blir mindre kaloririkt. Det finns strösötningsmedel med stevia att köpa i små pappkartonger, det ser ut som strösocker. 

Det råder lite blandade besked om stevias värmetålighet. Enligt den europeiska EFSA bryts steviolglykosider ned vid höga temperaturer, till exempel vid bakning, men enligt bland andra amerikanska livsmedelsmyndigeter är steviolglykosider stabila vid höga temperaturer.

Stevia är en flerårig ört men klarar inte vintern hos oss, så den odlas mest som ettårig. Man kan förstås odla den i kruka och ta in den på hösten innan kylan kommer om man vill försöka övervintra den.
Den har ett upprätt växtsätt, blir uppemot 50 cm hög. Blommar sällan hos oss.

SötverbenaLippia dulcis, vars blad doftar friskt och smakar sött, anges vara 1000 gånger sötare än socker! Så när du smakar, överdriv inte konsumtionen! Bladen kan tuggas som godis eller användas hackade i till exempel fruktsallad. Sötverbenablad kan du använda färska eller torkade och smulade i maten och t.ex. söta te med.

Den är också en medicinalväxt som användes redan av aztekerna mot bl.a. luftvägsinfektioner och hosta.

Sötverbenan är en flerårig ört som inte klarar av våra vintrar. Den passar utmärkt att odla i kruka, så den kan flyttas in vid frost och för övervintring. Vattnas måttligt men ofta, även bladen. Växten är en bra marktäckare och ampelväxt då den har något krypande växtsätt, grenarna kan bli 80-90 cm långa. Den blommar med små, vita blommor under sommaren. 

För både stevia och sötverbena finns det recept på de olika matsajterna, gör en sökning på respektive namn så dyker det upp recept.