Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommor, och sedan

På försommaren finns det massor av sommarblommor att köpa i plantbutikerna och på torget. Man kan bygga magnifika kruk-, balkonglåde- och ampelplanteringar av dessa färdiga plantor och få blomsterprakt direkt, om man inte föredrar att förkultivera plantorna själv.

I våras berättade jag om hur man gör sådana planteringar. Då uppmanade jag bl.a. till att använda långtidsverkande växtnäring så att växterna orkar blomma länge.
Men nu, en bit in i juli, börjar kanske dessa planteringar ändå se lite tilltufsade ut?

Du har väl placerat växterna så att de får tillräckligt med ljus? Tänk på att om du har växterna under den ofta nervevade markisen, får de kanske inte så mycket ljus som de skulle behöva. Därför kan tillväxten bli klen och blomningen avta. Om man vet med sig att man oftast har markisen nere, kan man från början välja skuggtåliga växter, sådana som bacoba, flitiga lisa och fuchsia. Men även dessa behöver ljus, förstås.

Är problemet det motsatta, dvs. att man har växterna i solen hela dagarna, är det viktigt att se till att krukorna aldrig torkar ut. Det går nämligen otroligt fort, då den trots allt ringa jordvolymen snabbt blir uppvärmd av solen och då torkar fort.

Stora, rikt blommande planteringar kräver mycket näring, så kanske den näring de fick i våras börjar vara slutförbrukad nu. Nu måste man se till så att man underhållsgödslar med flytande blomsternäring. Minst en gång per vecka, ibland två gånger i veckan om växterna är yviga. Det han kommit speciell sommarblommegödning i handeln, man tar av dessa näringsdragéer och blandar med vattnet i kannan enligt anvisningen. Man kan också blanda i en mycket svag dos näring varje gång man vattnar, kanske lättare att komma ihåg?

Det är också viktigt att man kontinuerligt plockar bort vissna blommor så att inte dessa börjar bilda frö och därmed stjäla kraft från blomningen. Nyp av hela blomman, ta även blomfästet.

När växten ändå, trots all omvårdnad, har blivit avdankad och ful, kan man först försöka klippa ner den, för ibland kommer de igen efter en radikal beskärning.

Om inte detta hjälper, så börjar det under sensommaren dyka upp växter tillhörande det s.k. höstfägrings-sortimentet, som består av extra frosttåliga växter. Man kan ersätta de utblommade växterna med sådana allt eftersom. Man tar bort den fula växten, byter till ny jord just på den platsen så gott det går utan att störa de kvarvarande växternas rötter och blandar i långtidsverkande näringskulor i den nya jorden. Sedan planterar man den nya växten i gluggen. På så sätt kan man under sensommaren och hösten förnya sin sommarkruka och få variation i temat!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB