Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skydda vintergröna växter

Dags att skydda vintergröna växter mot vårsolen.

Snart börjar vårsolen värma ordentligt på dagarna men nätterna kan fortfarande vara isande kalla och marken frusen. De lägre växterna kanske ännu skyddas av snön, men när snön börjar försvinna eller om man har barmark som är frusen, bör man ordna skydd mot vårsolen för att inte de vintergröna växterna ska få tjältorkskador eller få "solbränna".

De vintergröna växterna har ju blad eller barr året om och därmed andas de och avdunstar vatten via klyvöppningarna. Dessa öppningar brukar vara stängda när det är frost och marken är frusen under vintern, men när vårvintersolen gassar på växten, luras växten att tro att det är vår och öppnar sina klyvöppningar. Då behöver den också snabbt suga upp vatten ur jorden för att ersätta det som försvinner, men om marken är frusen, går ju inte detta.

Resultatet blir att blad och barr torkar ut, men detta syns inte förrän på våren när marken har tinat upp och det verkligen är dags för växterna att vakna. Då blir dessa skadade växter allt torrare och tills slut tappar de gnistan helt och ger upp, trots att man då försöker vattna.

Är skadan då begränsad till några kvistar, kan man försöka med att klippa bort dessa. Det kanske kommer nytt grönt så småningom.

Särskilt för unga plantor kan solen vara helt förödande, de frystorkar upp helt enkelt och blir bruna och fula, i värsta fall dör de helt! Därför bör man skydda sådana växter med en vinterskyddsväv så fort solen börjar värma i februari. Detta skydd bör man ha åtminstone de tre - fyra första vintrarna, alltså tills plantorna har utvecklat djupare rötter som når under tjälen.

Man kan förstås lägga på skyddet redan på hösten, men det hinns gott med även i februari, innan solen på allvar har börjat gassa på.

Klängrosor och klematis i varma sydlägen torkar också lätt i vårsolen, så de behöver också täckas över för att inte börja växa för tidigt. Samma gäller spaljerade fruktträd, särskilt då persika, som kan börja blomma alldeles för tidigt. Här är juteväven alldeles utmärkt.

Växter som är extra känsliga för uttorkning på vårvintern är bambu, lagerhägg (Prunus laurocerasus), ömtåligare ljungväxter, vaktelbär, blågran och sockertoppsgran (Picea glauca), unga plantor av ädelgranar (Abies), buxbom (Buxus), enar (Juniperus), mahonia (Mahonia), douglasgran (Pseudotsuga menziesii), rododendron (Rhododendron), idegranar (Taxus), tujor (Thuja), hemlocksgranar (Tsuga) och lavendel. Men det skadar inte att skydda alla de andra vintergröna växterna också om de sticker ovanför snön och särskilt om de står i soliga, blåsiga lägen. På skuggsidan däremot behöver de inte täckas om inte solen eller uttorkande vindar når dem.

Täckmaterial som kan användas ska vara av sådan kvalitet att det andas, så att det inte blir varmt där under. Sådant är t.ex. juteväv, grön skuggväv, fiberduk, halm, torra löv eller granris. Kanske gör julgranen här sin sista tjänst.

Men vilket lätt, icke-vattensamlande, luftigt material som helst kan komma i fråga, bara den inte är så tätt att växterna möglar där under och man själv tål att titta på det så länge det behöver ligga framme. Det viktigaste är att man täcker, inte vad man täcker med.

För högre växter säljs det grön, gles väv som heter just vinterskyddsväv, men man kan också använda juteväv, som också finns att köpa som metervara, liksom den vita, tunna plantskyddsfleecen. Det är också bra att lämna ett lufthål längst upp så att luften kan cirkulera. Man kan rigga upp en "wigwam" av bambukäppar e.d. som man sedan spänner väven på, den bör inte ligga alldeles tätt inpå så att den orsakar tryckskador.

Weibulls har kommit med vackra "kläder" till växterna bland sina Garden Styling-produkter. Varför ska växterna ha murriga kläder när det finns tjusiga, bladmönstrade?

Skyddet ska man låta vara kvar tills marken säkert har tinat upp så att växterna kan få vatten. Man kan snabba upp processen genom att vattna jorden med ljummet vatten. Särskilt rododendron har ytliga rötter, så att tina upp jorden runt den kan hjälpa mycket.


Juteväv som skyddar klätterväxter


Stöd för solskydd


Grangrenar som solskydd


Vinterkläder för t.ex. stamrosor


Vinterkläder för t.ex. tujor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB