Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - November

November är här och det känns inte längesedan jag satt ute en kväll när kryddträdgården doftade som mest och vindarna var ljumma. Jag tycker denna varma höst har gått ovanligt snabbt. Men vilka fina dagar vi har fått! November har sin egen tjusning dock, med kalla, krispiga dagar och förhoppningsvis strålande sol.

Text och bild: Anna Theorin

Som vanligt när jag skriver mina skötselkalendrar så gäller det att plocka ut det som passar för sin egen trädgård och zon. Just nu är det stor skillnad på temperaturen och vädret från norr till söder. November är verkligen en månad som skiftar något otroligt. Men som vanligt finns det massor av roligt man kan göra som har med trädgård att göra.

  • Mata fåglarna. Det är viktigt och roligt att mata småfåglarna under vintern. Vissa sorters fåglar får inte tag i så mycket mat när marken frusit och snön lagt sig. Placera fågelbordet så du kan se det från ett fönster. De är fascinerande djur som har sina egenheter och det är en fröjd att sitta och titta på hur de småbråkar med varandra. Om man håller småfåglarna med mat under vintern är det större chans att de håller sig till din trädgård och ett område resten av året. Och de är verkligen hjälpsamma under de varma årstiderna, de håller skadedjur borta och sprider frön. Tänk på att erbjuda flera olika sorters mat till de små. Alla äter inte all mat. En bra blandning är, talgbollar eller liknande, småfågelfrön i mix, jordnötter och solrosfrön och äpplen är uppskattat. Glöm inte att erbjuda ett lågt fat med vatten. Om du lägger en boll i så fryser inte vattnet lika lätt.

Foto: Ingela Sevdin


  • Du kan fortfarande plantera lökar i marken. Speciellt tulpaner går att plantera långt in i vintern om man använder ett spett. Om du bor högre upp i landet kan du plantera lökar du hittar på rean i krukor. Sen till våren kan du plantera ut dem eller så låter du dem stå kvar vackra i sina krukor. Det finns flera artiklar på siten om hur du planterar olika löktårtor med mera.

  • Städa inte för mycket. Jag kan inte säga det för många gånger men städa inte upp i rabatterna för mycket. Låt växterna förmultna i sin egen takt så bidrar du till ett bättre mikroliv i jorden och du behöver inte jordförbättra lika mycket varje år. Det är även ett utmärkt skydd för känsliga växter under vintern.

  • Gräv upp lerjord. Om du har styv lera att jobba med i din trädgård är bästa tiden att gräva rabatter nu. Om inte tjälen har kommit är det oftast bara en mindre hård skorpa av frost på ytan. Gräv upp marken och vänd på jorden. Lerkokorna kommer att frysa sönder under vintern och på våren kan du banda ut det med jordförbättring. Ett mycket enklare sätt att få ordning på en ny rabatt än att kämpa med kladdiga lerbitar under våren eller sommaren.

  • Så växter som ska stratifieras. När det står att ett frö ska stratifieras så betyder det oftast att fröet ska utsättas för kyla, en så kallad vinter innan det gror. Jag vet själv hur trångt det brukar vara både i frys och på fönsterbrädan på våren så jag sår alla frön som ska stratifieras nu och ställer ut i skuggan utomhus. Jag tar in dem på våren eller låter dem gro ute beroende på hur mycket plats jag har. Tex, Akleja, Kungsljus (bilden) och Förgätmigej.

  • Gör egna kransar. Det är roligt att göra egna kransar och dekorationer av det man har i trädgården. Använd vissna hortensior, björkris, nypon och mossa och gör din egna krans som håller länge. Bara fantasin sätter gränser. Sen är det kul att göra något med det man redan har hemma.

  • Vänd trädgårdskomposten. Jag brukar vända min kompost innan kylan sätter in på riktigt. Då tillförs luft och materialen blandas ytterligare. Jag tycker det har påskyndat nedbrytningen avsevärt och jag gör det varje vinter.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB