Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skapa en naturträdgård − inventera och sålla!

Kristina Bonander är trädgårdsdesignern som brinner för naturträdgården. I tre intressanta och lärorika artiklar berättar hon på Odla.nu om hur naturträdgården är uppbyggd och hur du själv kan skapa vild och vacker natur ända in på husknuten. Välkommen till andra delen!

Text och bild: Kristina Bonander

I första artikeln om naturträdgården fick vi läsa om trädgårdens olika skikt. Läs gärna den artikeln först, för att bättre förstå och följa med här. Klicka in på: Skapa en naturträdgård − se de olika skikten!.

Inventera naturträdgården

Om du vill anlägga en naturträdgård i t.ex. en förvuxen trädgård eller på en naturtomt som aldrig har varit trädgård förut startar du med att inventera vad som finns. Börja med det topografiska skiktet, det som är svårt eller omöjligt att förändra.

Kartlägg det topografiska skiktet genom att utgå från en tomtkarta med tomtgränser och byggnader utsatta. Om du kan skaffa en tomtkarta där höjdkurvorna är inritade får du mycket gratis. Markera därefter alla komponenter i det topografiska skiktet, t.ex. berg, stora stenar, vatten och skyddsvärda träd, på ritningen. Man bör vara ganska noga med att rita skalenligt och placera in allt på rätt ställe. Det här blir grundritningen.

#Hitta grunden!#

Sedan tar det roliga vid! Utifrån grundritningen försöker du hitta mönster; finns det naturliga geometriska figurer, bågar, sträckor, siktgator, blickfång, naturliga rum, avgränsningar eller siktstopp? Det här är viktigt, för på denna grunden kommer resten av naturträdgården att vila, och den kan vara avgörande för om du eller andra upplever något som vackert eller inte. När du lärt känna det topografiska skiktets mönster kan man förstärka och förbättra uttrycket. Utifrån vad som redan finns kan du skapa t.ex. den lilla dungen som blir så stämningsfull, eller ta ner de där buskarna som skymmer den vackra utsikten.

När man kommit så här långt är det dags att ta ritningen i hand och gå ut på sin tomt eller i sin trädgård för att titta, känna, tänka och fundera. Inventera vad som finns i det andra skiktet, i upplevelseskiktet. Alla komponenter i upplevelseskiktet ritas in på ritningen, men det kan vara klokt att göra det på en kopia eller på genomskinligt papper som läggs ovanpå grundritningen. Provgå också olika sträckor för att känna av var det är naturligt att förflytta sig, och rita in även det.

Sålla i naturträdgården

Beroende på hur mycket natur som redan finns behöver du nu sålla och värdera komponenterna i upplevelseskiktet. Vad finns som inte stör kvaliteterna i det topografiska skiktet, och vad tillför nya kvaliteter?

#Tänk dig för!#

Om det är vildvuxet kanske du behöver sålla ganska hårt, men ha hela tiden kontakt med din grundritning och de kvaliteter som finns i det topografiska skiktet. Innan du börjar fälla träd och ta bort buskar ska du alltid tänka dig för. Ett stort vackert träd kan ha tagit årtionden på sig för att bli stort, och det kan inte ersättas. Rensningen måste få ta sin tid, ibland flera år.

När du är färdig med gallringen i upplevelseskiktet kan du gå vidare till trädgårdsskiktet. Komplettera genom att plantera träd, buskar och örter samt skapa gångar och sittplatser. Nu är det viktigt är att med hjälp av grundritningen placera växter, sittplatser och gångar så att de förstärker mönstren i det topografiska skiktet.

Läs mer om naturträdgården!

Skapa en naturträdgård − se de olika skikten! Plantera växter i en naturträdgård

#Läs Kristina Bonanders blogg

Med naturen som inspiration driver Kristina sin blogg där gränserna mellan natur och trädgård ofta suddas ut. Läs: Ärligt och härligt om trädgård och natur

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB