Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skadegörare i trädgården

Skadegörare i trädgården - svampar. Från Hemträdgården 5 -2006 av Eva Wirén, hortonom, trädgårdsrådgivare.

Svamp för tanken till höstliga skogspromenader med korg på armen, men i trädgården handlar det om fläckar, rötor och mögel.

Svamp består av mycel - långa, fina, grenade trådar som kan breda ut sig över stora ytor i marken. Den svamp vi plockar är själva fruktkroppen och bara en mindre del av svamporganismen. Svampar saknar klorofyll och kan inte själva bilda näring. De lever på död organisk substans, i symbios med eller som parasiter på levande organismer. Svampar som orsakar växtsjukdomar är ofta mikroskopiskt små och lever inuti växtvävnaden. Det man främst ser är symptomen de orsakar. Inte sällan ger andra skadegörare upphov till sår som blir inkörsport för svampar.

Svampar förökar sig med sporer och sprids med vind, vatten, jord, växtrester, djur, människor. Vid ogynnsamma förhållanden kan vissa svampar bilda tåliga, långlivade vilorgan.

Nödvändiga nedbrytare
Det finns ca 100 000 svamparter i världen, närmare 10 % kan ge upphov till växtsjukdomar. Men det vore fel att tänka illa om svampsläktet! Det kan nyttjas för biologisk bekämpning, det ger vissa växter en stärkande samlevnad (mykorrhiza), och sist men inte minst är det helt oumbärligt för nedbrytning av döda växter och djur.

Svampsjukdomar som ofta ses i trädgården

Mjöldagg: vit, mjölig beläggning på blad, blomknoppar, stjälkar, unga skott. Mycket vanlig och förekommer i ett stort antal arter som inte går att skilja åt. Många är specialiserade på en viss värdväxt och sprider sig inte till andra - ser man mycket mjöldagg samtidigt är det förmodligen många olika slags mjöldagg. Behöver fukt för att gro men trivs för övrigt i varmt och torrt väder. Övervintrar i knoppar.

Ofta på bl.a. häckkaragan, lönn, aster, höstflox, gullris, gurka, vinbär, krusbär, äpple, jordgubbar, rosor.

Bladfläckar: samlingsnamn för många olika svampar som ger fläckar av varierande utseende på blad - små prickar, större fläckar, runda eller oregelbundet formade, ibland koncentriska ringar, ibland omgivna av en zon. Bladen kan gulna och falla av i förtid. Bladfläcksvampar trivs i fuktigt väder. Övervintrar i nedfallna blad, ibland även i skott och grenar.

Uppträder på bl.a. viol, julros, liguster, rododendron, vinbär, krusbär, persilja, selleri, körsbär, äpple och päron (skorv), ros (svartfläck-, purpurfläcksjuka).

Rost: vita, gula, orange eller bruna kuddar/prickar på blad, stjälkar. Det finns många olika slags rost, vanligtvis är den specialiserad på ett enda växtslag. Vissa rostsvampar behöver två olika växtslag för sin utveckling, s.k. värdväxling. Trivs med hög luftfuktighet. Rostsvampar är svårbekämpade och kan göra stor skada, t.ex. päronrost. Andra viktiga rostsvampar är ros-, hagtorns-, stockros- och filtrost (svarta vinbär).

Bladmögel: vitt-gråaktigt glest ludd på undersidan av bladen. På ovansidan ljusa, så småningom mörknande fläckar, ev. vissnar bladen helt. Det finns många slags bladmögelsvampar, ofta specialiserade på sina respektive värdväxter. Bladmögel är beroende av fukt. Övervintrar i växtrester och i jorden, där den kan finnas länge.

Potatisbladmögel (angriper även tomat), sallats-, lök- och gurkbladmögel är några att se upp med.

Vissnesymptom: växten slokar, gulnar, vissnar. Vissnesjuka orsakas av svampar inuti växtens kärl. Uppträder på t.ex. ärt, tomat, aster, viol, syren. Förökningssvampar drabbar småplantor av frön och sticklingar, angrepp i rot och rothals. Honungsskivling kan vara boven när till synes friska träd och buskar hastigt vissnar och dör. Den sprids från gamla stubbar och växer in genom rötterna på mottagliga växter, ofta syren.

Många andra orsaker än svamp är dock tänkbart när växter uppvisar vissnesymptom.

Gråmögel: missfärgade, bruna, vattniga, mjuka, vissnande växtdelar, ofta röta, till sist gråbrun "päls". Mycket vanlig, angriper alla möjliga växtslag och växtdelar (blad, blommor, stjälkar, frukter, rotfrukter under lagring). Svaghetsparasit, dvs. växer ofta in via en vissen, försvagad eller död växtdel.

Åtgärder

Förebyggande
* Motståndskraftiga sorter
* Friskt växtmaterial
* Goda odlingsbetingelser, inte vattenbrist
* Odla på upphöjda bäddar
* Odla med växtföljd
* Håll luftigt, odla inte för tätt, beskär
* Punktvattna, sprid inte över hela bladverket
* Rena krukor, lådor till småplantor

Vid angrepp
* Plocka bort, samla in, räfsa ihop angripna, vissnande blad/växtdelar
* Spruta med växtvårdsmedel, bikarbonat (mjöldagg), svavel.
* Biologisk bekämpning med nyttosvamp (Binab, Biobalans)
* Gräv bort och förstör plantor, byt växtplats/ny jord (vissnesjuka)
* Tag bort sjuka enar (päronrost)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB