Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så perenner - så här kan du göra!

Det kliar i många gröna fingrar nu. Så snart det nya året börjar blickar vi framåt mot en ny vår och sommar och vi vill börja så fröer! Perennerna är först ut. Trädgårdsbloggaren Helen Isaksson-Nyman ger oss goda råd inför perennsådden.

Av Katarina Kihlberg

Den som läser Helen Isaksson-Nymans blogg, Tankar om och från min trädgård, inser ganska snabbt att här finns en riktig frösåddentusiast.

− Jag frösår alla perennafrön som har hunnit komma i brevlådan redan de första dagarna i januari. Sen fortsätter jag i stort sett under hela månaden eftersom många frön bör ha en kylperiod på ca 8 veckor, berättar Helen.

Helen frösår i såjord, som är en lätt och ogödslad jord. När fröna kommit i jorden fuktas sådden väldigt lätt och sedan får krukorna stå inne i rumsvärme i 1 till 2 dygn så fröna får dra till sig lite fukt. Information om sådjup finns på fröpåsen.

Perenna frön och kylbehandling

Många perennfröer behöver kylbehandlas, stratifieras, innan de kan gro. Förklaringen till detta är helt naturens egen – på hösten faller perennfröna till marken och ligger kvar under vinterns kyla. Många perenna fröer är helt enkelt programmerade för att behöva kylperioden, som innebär vila, innan de vaknar och kan gro frampå vårkanten. Det står på fröpåsen om fröna behöver kylbehandlas eller inte.

Helen bor i Piteå och har fördelen av att det finns både snö och kyla så här års: − När fröna har dragit till sig fukt ett par dagar inomhus samlar jag ihop alla krukorna i en låda, ställer ut dem och skottar snö över. Frösådderna bör stå i skugga och man måste passa noga så att jorden inte torkar ut, säger Helen.

#Kylbehandla i kylskåp#

Det går också bra att kylbehandla perenna frösådder i kylskåp.

− Har du inte har lust att fylla kylen med jordkrukor kan du använda ”blixlåspåse” som du fyller med lätt fuktad sand eller vermikulit och lägger ner fröna i, tipsar Helen.

Samla sedan påsarna i en liten låda, märkt dem noga och ställ i kylskåpet. Titta till dina fröer några gånger i veckan. När du ser att fröna har fått en rot eller flera rötter som vuxit ut ordentligt tar du ut påsen och häller över allt i en kruka som är fylld med jord.

#Ska alla perennfröer kylbehandlas?#

Jag frågar Helen om hon anser att alla frön från perenner bör kylbehandlas, för säkerhets skull.

− Nej, jag kylbehandlar inte alla perenna frön, en del sorter gror direkt i rumsvärme, exempelvis riddarsporre och borstnejlika. Man kan dock ställa ut allt utan att fröna tar skada. En enkel "regel" är att har inga frön grott på 4 veckor så behövs kyla.

Efter kylbehandlingen

Efter kylbehandlingen ska perennfröerna drivas vidare i rumstemperatur.

− Kylperiod ute brukar vara ca 8 veckor och det tar ungefär lika lång tid för dem som kyler i kylskåp. Jag tar sedan in och fortsätter förgro de flesta perenner inomhus.

Helen använder ett lysrör som heter Philips TLD 840 eller Osram 965 för att ge sådderna tillräckligt med ljus så att de kan utvecklas bra. Lysrören bör hänga 10 till 15 cm ovanför plantorna och vara tända ca 12 till 14 timmar per dygn. Det är praktiskt att hänga lysrören i kedjor så man kan anpassa höjden allt eftersom plantorna växer.

När det har kommit upp en liten grodd ur jorden ska plantorna ställas svalt, i ca +15º. Har du ett växthus kan krukorna ställas där och då behövs ingen lysrörsbelysning längre. För den som inte har tillgång till en sval och ljus plats är det bästa att låta frösådderna stå utomhus efter att de har grott.

Omskola perennerna#

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem. Använd en mullrik jord, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3-4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka. Duscha dem gärna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.

Avhärda och plantera ut

Innan utplanteringen ska plantorna avhärdas. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen.

− Jag avhärdar plantorna i frigolitlådor som jag har tiggt från butiker, där de använts som fisklådor. Fisklådorna är stapelbara och har lock, helt perfekta, tipsar Helen

Placera växterna vindskyddat och i halvskugga utomhus, låt dem få sol bara 2-3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3-4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig innan utplanteringen.

Nybörjartips från Helen!

• För att få en rolig start på dina frösådder bör du börja med sorter som är lätta att gro så att du inte tappar lusten. Bra nybörjarfröer är akleja, Aquilegia, nejlika, Dianthus och riddarsporre, Delphinium. • Du behöver inte köpa dyra frösåddskrukor utan det går lika bra att använda urdiskade smörbyttor, godislådor, toarullar och liknande. • Snåla inte på jordens kvalitet utan köp plantjord som är näringsrik och lämpade för ändamålet. • Vattna/fukta alltid jorden före sådd så riskerar du inte att alla frön samlas i en klump om man vattnar i efterhand. • Använd sprayflaska när du vattnar eller vattna sådderna underifrån med vatten som har varit upphälld i kannor. Använd inte kranvatten direkt. • Börjar du se små insekter som liknar blomflugor runt sådderna − köp och vattna med Nemablom. Finns att köpa i blomsterbutiker eller handelsträdgårdar. ”Blomflugorna” är sorgmyggor som lägger sina larver i jorden, larverna livnär sig på att äta upp små plantgroddar. • Skriv anteckningar och spara i en pärm! Gör du det kan du enkelt kolla bakåt hur du har gjort tidigare och se om du bör ändra såsätt, tidpunkt eller annat. Mina anteckningar innehåller rubriker som: Vilka frön jag har sått, vid vilken tidpunkt fröna såddes, hur de såddes, ute eller inne, var fröna köptes, när de grodde, när och hur jag skolade om och så vidare. • Kolla in hur kompisar gör, ställ frågor till andra, ställ frågor på Odlas forum, det är alltid någon som svarar. • Läs på Odla.nu, läs böcker och bloggar!

Och slutligen • Ge inte upp vid första försöket, försök igen och igen! • Ha roligt!

Läs mer om frösådder på Helen Isaksson-Nymans fina blogg: Tankar om och från min trädgård

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB