Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rhododendron och Azalea - skötsel, beskärning och plantering

Två av de mest underskattade prydnadsbuskar inom trädgård. Ofta förs tankarna till enorma lila Rhododendron man kan se i gamla trädgårdar. Men de är mycket mer än så, vintergröna, blommar tidigt och lättskötta. Man kan använda de i kruka, i en liten trädgård eller i en stor. Variationen är enorm, det finns cirka 1500 sorter att välja mellan och man blir lätt biten av "roddisflugan" när man sitter och kollar på bilder. Det finns en sort för varje trädgård och varje människa.

Ni hittar vårt sortiment här.

Rhododendron och Azalea

Text och bild: Anna Theorin

Rhododendron och Azalea

  • Skillnader mellan Rhododendron och Azalea

Skillnaderna mellan Azalea och Rhododendron är inte många. Deras skötsel är i princip identisk men utseendet varierar mycket. Förut så var Azalea ett eget släkte men arterna som ingick där utgör nu två stycken undersläkten till Rhododendron, alltså blir det vetenskapliga namnet, Rhododendron,och underarterna Pentanthera (Lövfällande Azalea)och Tsutsusi ( Städselgrön Azalea). Generellt kan man säga att Rhododendron är städselgröna och Azalea är lövfällande, men det är ingen regel då det finns städselgröna Azaleor. Rhododendron trivs bättre i halvskugga/skugga medans Azalean vill ha mer sol. Man kan också säga att Azalean doftar betydligt mycket mer än Rhododendronen.

  • Plantering

Både Rhododendron och Azaleor vill ha sur jord, det betyder att jorden ska ha lågt pH-värde. Ute i nauren är det ofta barrskogar som har lågt pH och ett enkelt sätt att få ner phH-värdet är att samla in jord och barr från skogen och blanda i jorden, Ek och Boklöv går också bra att blanda ner då de har en långsam nedbrytning. Jag hade också rekomenderat att plantera i speciell Rhododendronjord som finns att köpa i handeln.

Alla städselgröna Azaleor och självklart Rhododendron vill ha en skuggigare plats, står de för ljust kan bladen brännas och de kan få fula vinterskador. Lövfällande Azaleor vill stå ljusare. Växtplatsen ska vara fuktig men inte blöt och de vill inte stå på vindpinade platser. Båda sorterna har ytliga rötter vilket gör att man inte ska plantera dem djupt. Plantera dem så att kanten på krukan hamnar någon cm under jorden och täck gärna med barr och löv. Vattna rikligt vid plantering och även första säsongen.

  • Skötsel

Det är relativt enkel skötsel på Rhododendron och Azalea. På våren gödslar man med speciell Rhododendrongödsel efter blomningen. Man kan även ta bort de vissna blommorna så blir det enklare för dem att sätta nya blad och knoppar. De kan också se lite skräpiga ut efter blomning. Detta är inte på något vis nödvändigt utan bara en liten extra grej man kan göra. På hösten innan tjälen kommer kan man vattna ganska rejält, trots att hösten har varit regning. De städselgröna sorterna behöver sina vattenreserver under vintern då de avdunstar vatten genom bladen året om. På vårkanten om solen bränner fast tjälen sitter kvar i marken kan man täcka buskarna med säckväv eller gransris. Detta för att de inte ska få vinterskador som kan vara svåra att reparera.

  • Beskärning

Man beskär väldigt sällan Rhododendron och Azaleor. Man tar bort alla döda och skadade grenar och man kan också skära ner dem till 10-15 cm över marken om man tycker att de har blivit alldeles för stora eller risiga, detta görs på vårvintern eller våren. De bryter nämligen på gammal ved vilket gör att man också kan stamma upp dem eller helt enkelt forma dem som man vill. Men generellt är det inte nödvändigt med beskärning.

  • Sjukdomar och skadedjur

De är väldigt friska buskar och får sällan sjukdomar eller skadedjur, det man kan se som är vanligt är skador från vårsolen som bränt eller att bladen gulnar. Det finns två olika gulnader på bladen, jämt gula blad tyder på kvävebrist vilket man botar genom att gödsla med rhododendrongödsel, om du redan gjort det kanske du har tagit lite för lite. Sen kan bladen gulna men bladnerverna förblir gröna, detta betyder att växten har järnbrist, då är pH-värdet för högt i marken och detta botas genom att slänga på torv, barr och löv med lågt pH-värde.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB