Recept på kirskålspaj
Av Tania Langerova
Lite värme och mycket regn och trädgården är invaderad av maskrosor och kirskål. Det är fortfarande risk för nattfrost så förutom lite potatis och lök har jag inte satt eller sått något. När ska man våga? Ogräset, det växer och tål frostnätterna. Jag blev så ivrig att bli av med maskrosorna att jag glömde spara några späda blad till sallad. Det gör säkert ingenting, de kommer ju tillbaka. Men kirskål har jag sparat och här kommer ett mycket bra recept på en paj. Gjord på svenskt ogräs med några slovakiska och grekiska inslag.
Recept kirskålspaj
Pajdegen kommer från Anna Bergenströms bok Annas nya mat. Hennes böcker är ett riktigt nöje att läsa och jag återkommer ofta till hennes recept.
#Pajdeg#
3 dl vetemjöl 150 g kylskåpskallt smör eller margarin 2 msk kallt vatten
Kör allt i matberedare i några sekunder tills degen ser ut som stora smulor, tillsätt vatten och kör tills degen har format sig till en boll. Klä pajformen och ställ i kylskåpet i en timme för att vila. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.
#Fyllning#
3 l kirskål (bara blad, avlägsna stjälkarna noga) 1 medelstor lök 3 vitlöksklyftor eller 1 solovitlök olivolja 3 ägg 3 dl mjölk 3 dl riven ost timjan libsticka färskmalen svartpeppar svarta oliver grekisk fetaost
Förväll kirskålen. Hacka lök och stek i olivolja tillsammans med pressad vitlök. Lägg i kirskålen och sen allt i det förgräddade pajskalet. Tillsätt små tärningar av fetaost och halvor av urkärnade oliver (använd bara kalamataoliver med kärnor i, de urkärnade är färgade och smakar ingenting!) Häll över äggblandningen med kryddor. Grädda i 200 grader i 30-35 minuter.
Du kan självklart byta ut kirskål mot mangold eller spenat.
Smaklig måltid!