Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prunkande urnor

Nu är det högsäsong hos trädgårdsmästarna. Snart ska vi fylla våra balkonglådor och urnor med de plantor som såddes i växthusen i februari-mars.

Plantuppdragningen har blivit något av en industri. Långt driven specialisering är nyckeln till lönsamhet för plantindustrin. Förr gick man till den lokala trädgårdsmästaren för att köpa sina plantor. Nu köper man dem ofta till extrapris på ICA.

I Mjölby handelsträdgård AB, som jag besökte nyligen står de olika kulturerna som små hav av blommor. Jag frapperades av mängden sorter i det jättelika växthuset.

Företaget drivs av paret Monika och Christer tillsammans med en kompanjon. De säljer bl.a. till parkförvaltningar som beställer sina växter redan i januari. De har också lokal försäljning. Det är en överväldigande upplevelse att gå om omkring och välja ut de absolut bästa exemplaren och komponera sina urnor och lådor från denna enorma palett.

Det har kommit nya sorter som kan klara hela sommaren i en urna. Femtunga och surfina-petunior är sådana. Det går ju lätt att byta ut en växt som chanserar under sommaren så att man kan ha urnan ända till in i oktober då frosten kanske blir för stark. Det har ju kommit höstsorter så att man även kan hålla urnorna fräscha ända till jul i södra Sverige.

Hur ska man då välja? Att får det bästa exemplaret när man köper blomplantor och gurkor. Man ser ju inte de exemplar som sålts tidigare. Många gånger väljs den största plantan som tycks vara mest livskraftig. Om man har ambitionen att växterna ska vara livskraftiga även efter midsommar bör man i stället välja så små plantor som möjligt. Om inte har denna ambition spelar valet av jord ingen roll. Man kan egentligen placera krukorna i sågspån för att de inte ska blåsa omkull.

Vill man ha hällbara blomurnor måste man välja en bra jord. Till min glädje har jag sett att fler och fler plantshoppar har den tidigare proffsjorden U-jord från Hasselfors. Den är enligt min mening överlägsen det mesta. Man måste ha ny jord varje år. Den är dyrare än 4-för-hundra säckarna men det är värt pengarna om man köper dyra plantor och vill ha prunkande urnor hela sommaren och hösten.

Om man har bra övervintringsmöjligheter kan man när säsongen är slut pressa ner massor med blomsterlök i den gamla jorden och få en enorm blomfägring. Själv brukar jag välja påskliljor som jag köper kilovis hos ICA Maxi. Mitt mål är att de ska slå ut i påskveckan och det har jag lyckats med de senaste 15 åren. Förvara löken torrt. Om utrymmet är mörkt blir bladen gula men det är lätt avhjälpt med lysrörsbelysning några dagar. Ett sätt att hålla tillbaka dem är att bygga en snögrotta som förstärks med en upp och nedvänd balja. När påskliljorna är överblommade kan löken torkas med bladen på och sedan sättas ut någonstans där de kan blomma kommande år.

Hur ska då den idealiska plantan se ut. Den ska vara så liten som möjligt men med synliga knoppar så att man kan avgöra färgen på blommorna. Då har växten stora möjligheter att etablera nya rötter och genom bättre utrymme än i växthuset kan den grena sig och bli mycket kraftig. Är man lika rå som trädgårdsmästaren klipper man av alla skott så kommer plantan att grena sig ännu mer men det kanske är för mycket begärt av en odlare som vill snabbt resultat.

När plantorna tas ur växthuset blir de utsatta för väder och vind. De är numera inte avhärdade. Det betyder att de är känsliga för starkt solsken och kyla. Någon timmes solbelysning kan resultera i att bladen blir vita. Ställ dem skuggigt någon vecka. Om nätterna är kalla kan särskilt Tagetes få röda blad. Det är växtens sätt att skydda sig och den växer ifrån detta.

Billiga plantor hos t.ex. ICA är ofta importerade och har via lagercentraler och transporter samt även lång lagring i affären. Detta gör att växterna stimuleras att växa på längden för att hitta ljus. De reagerar mot ljusbristen. Ofta är det si och så med vattningen i butiken. De ränner. Ofta hämtar de sig aldrig från denna behandling och är döende när man planterar dem.

Så besök om möjligt lokala trädgårdar för att undvika de ofta förödande transporterna och hanteringen i mörker som kan vara ödesdigra. Och välj små plantor som har större möjlighet att etablera sig på den nya växtplatser och kör en bra jord. Det kan vara en bättre ide att satsa på några fina urnor än att föra en fåfäng kamp mot naturen på en torr och näringsfattig tomt.


Påskliljor till påsk.


Tagetes i långa rader.


Oändliga odlingsbord och amplar i taket.


Christer friserar rått förvuxna lobelior för att få dem ännu tätare.


Praktfulla begonior i amplar och krukor.


Ageratum en nygammal växt på återtåg?


Värmecentralen - en förutsättning för tidiga plantor.


Det mesta är datorstyrt i ett modernt växthus. En processindustri.


En surfina som kan toppas av den långsiktige odlaren för att få den ännu knubbigare och tätare.


En förvuxen pence, som visserligen är billig, men som har högst två veckor kvar att blomma.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB