Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prakttry – blommor och färg i massor!

När syrener och andra vårblommande buskar är på sluttampen av sin blomning tar prakttryna över och för blomsterfacklan vidare i försommaren med en enastående riklig blomning i främst rosa till röda nyanser. Den som vill ha lättodlade buskar med mycket färg i trädgården ska definitivt ta en titt på prakttry!

Text: Lars Forslin, Colour Your Life

Prakttry, Weigela, tillhör kaprifolfamiljen. Liksom andra medlemmar därifrån, som kaprifol, try och paradisbuske, så har även prakttry långsträckta och klockformade blommor, sittande i klasar om flera stycken. Blommorna är nektarrika och besöks gärna av fjärilar.

Samtliga 12 arter av prakttry kommer från Ostasien (Japan, norra Kina, Korea) och det är främst arten Weigela florida (florida betyder blomrik, blommande) som används, men även med inkorsningar av andra arter i ett hybridkomplex som började uppstå under senare delen av 1800-talet. Sedan dess har över 170 sorter kommit och gått i handeln. På senare år har en ny ström av fina sorter, ofta med olikfärgade blad, och till glädje för oss i Sverige även flera extra härdiga sorter. Tack vare att de finns i storlekar från en halv till två meter så finns en sort för varje behov.

Prakttry är måndsidig

För en blandad rabatt, alltså med perenner och buskar och kanske någon barrväxt, i samspel så är prakttry helt enkelt perfekta!

Den som vill ha en färgrik rosrabatt, men inte vill lägga ner det arbete som en sådan kräver, kan med fördel använda lågväxande prakttry istället. Man kan givetvis också blanda upp en sådan rabatt med ett antal rosor och då få en blomning hela sommaren.

Låga sorter är utmärkta till låga häckar och massplanteringar av till exempel slänter. Kombinera gärna med några barrväxter av olika former för variation, kontrast och även vinteraspekt. Även andra vintergröna buskar som lagerhägg och järnek kan fylla samma funktion.

I blandade buskage passar de högre sorterna av prakttry utmärkt. Se bara till att de övriga buskarna inte blir alltför kraftigväxande och sätt de högre sorterna så att de inte skuggar de lägre. Bra sällskap är till exempel medelhöga spireor, röd- och gulbladiga smällspireor (”djävulsbuske”), deutzior, luktolvon, dvärgsyrén, smultronschersmin och andra mindre schersminer, buskpion, hortensior, pärlbuske, paradisbuske, brokbladiga berberis och forsythior.

Så trivs prakttry

Prakttry är en tålig buske som ställer lagom stora krav för sin trivsel.

#Sol till halvskugga#

För att kunna utveckla sin blomrikedom behöver prakttry ha ordentligt med sol. Det krävs inga extrema söderlägen, utan man får full blomning även i lite skuggigare lägen, vilket gör att prakttry också lämpar sig för samplantering med andra buskar.

#Kan odlas över zon 3#

Även om det numera finns riktigt härdiga sorter så har regeln tidigare varit att prakttry går till zon 3, och därför bör man i högre zoner ändå inte utmana med alltför exponerade växtplatser. I Norrland ger dock snö utmärkt vinterskydd åt speciellt de lägsta sorterna, men där snön blåser bort kan man få tillbakafrysning i grentopparna, och ett skyddat läge är därför att föredra där.

#God dränering i normal jord#

Normal trädgårdsjord är vad prakttry behöver. Det innebär att de allra magraste jordarna bör undvikas, men det behöver heller inte vara någon extremt bördig jord. Viktigt är att jorden inte är lerig och blöt – dräneringen ska vara god, annars drabbas övervintringen.

Enkel skötsel av prakttry

Om buskarna växer normalt så inskränker sig skötseln till att glesa ur buskarna med jämna mellanrum för att få upp nya, blomrika skott. Idealiskt är att klippa några äldre grenar varje år ur en planta, ungefär som man gör med vinbär. Då föryngrar man kontinuerligt plantan och den hålls ung, vital och blomrik och blir heller inte så hög. Glesningen görs lämpligen strax efter blomningen för att inte minska densamma. Då får yngre skott på väg upp mer ljus och mognar också till bättre inför nästa år.

Skulle vintern ha varit hård så får man förstås klippa bort skadade partier redan tidigt på våren, men all övrig klippning då reducerar bara blomningen i onödan. Hoppar man över beskärning många år i rad så kan lite tuffare tag vara av nöden. Försök dock alltid att spara några unga skott intakta.

Sorter av prakttry

De gamla välkända sorterna som ”alltid” har funnits i handeln, som ’Eva Rathke’, ’Bristol Ruby’ och ’Newport Red’ är höga sorter, upp till två meter och mer. Bladverket är grönt och blommorna röda–purpurröda. Dessa sorter har i stor utsträckning numera ersatts av sorter som är kompaktare, härdigare, håller blomfärgen bättre och har intressantare, färgrikt, bladverk.

#Prakttry för hårdare klimat#

Speciellt intressanta för oss är sorter som är framtagna i hårt klimat, som de amerikanska (Iowa) och speciellt kanadensiska (Ottawa) sorterna. Men det finns också en sort av vildinsamlat ursprung i Korea som är högintressant för Sverige. Den sorten heter helt enkelt ’Korea’ och togs till Sverige av en nordisk insamlingsexpedition 1976.

’Korea’ är av medelhöjd, har ett brett växtsätt på 1,5–2 m och är mycket rikblommig med rosaröda blommor och rent grönt bladverk. Dess värdefullaste egenskap är den goda härdigheten (zon 4–5) och den tidiga blomningen, som ofta börjar redan i slutet av maj.

Till de högre amerikanska sorterna hör den idag dominerande röda sorten ’Red Prince’. Den har rent röda (till skillnad från de vanligare purpurröda) blommor som inte bleknar. Höjden är måttliga 1,2–1,5 meter och härdigheten är god, zon 4–5. Remonterar ofta på eftersommaren. En ”brodersort” till denna heter ’White Knight’. Den blir lika stor och har vita blommor, med rosa knoppar. Härdigheten är något sämre, zon 3.

#Dansanta prattry#

I Kanada har dr. Felicitas Svejda (med de välkända kanadarosorna) utvecklat en serie kompakta och härdiga sorter med namn efter olika danser som ’Rumba’, ’Samba’, ’Polka’, ’Tango’ och ’Minuet’.

’Polka’ är en högre sort med ljusrosa blommor, dock inte lika härdig, utan rekommenderas upp till zon 3, med risk för viss tillbakafrysning i grenspetsarna.

’Minuet’ har blivit en storsäljare i Sverige, tack vare flera goda egenskaper. Förutom den kompakta växten (50–70 cm) och härdigheten (zon 5) så är den mycket blomrik. Blommorna, som skiftar från djuprött till rosa, har en viss doft. En utmärkt sort för en färgrik rabatt eller kanske som en låg häck! Slutligen har bladverket en lite rödbrun anstrykning, som tilltar framemot hösten.

#Sorter med färgade blad#

Därmed är vi inne på sorter med färgade blad, där det finns både rödbladiga och vitbrokiga former. Den sort som anses vara den bästa rödbladiga idag heter ’Alexandra’ och är en holländsk sort som blivit mycket populär tack vare sin fina bladfärg, med kontrasterande ljusa nerver, och otroliga rikblommighet. Den odlas faktiskt som snittblomma i Holland! Höjden är modest, 1–1,5 m och härdigheten anges till zon 3. ’Black and White’ är lågvuxen och den första mörkbladiga sorten med vita blommor vilket är mycket effektfullt.

Äldre rödbladiga sorter som fortfarande finns i handeln är ’Victoria’, ’Java Red’ och ’Purpurea’. Samtliga zon 3.

Prakttry med vitbrokiga blad har funnits länge. Den gamla sorten ’Variegata’ var mycket variabel och inte speciellt härdig. Idag finns ’Nana Variegata’ som har ljust rosa blommor (1,5 m, zon 3) och framför allt ’Monet’ som är en riktigt kompakt (50 cm) sort med ljust rosa blommor och ett sprakande varierat bladverk i grönt, vitt och med röda anstrykningar här och där. Utmärkt i en rabatt eller varför inte i en större kruka på balkongen!

Buskar med gula eller gulbrokiga blad brukar vara lite kontroversiella: antigen gillar man dem eller inte. ’French Lace’ är medelhög och har gröna blad med gul kant samt ljusröda blommor. ’Briant Rubidor’ har rent gula blad och röda blommor.

De brokbladiga och speciellt rent gulbladiga sorterna är inte lika härdiga som de gröna och bör ges goda lägen i zon 2.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB