Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera barrotade rosor på hösten - så här gör du!

Hösten är en av de bästa tiderna för plantering! Det är fuktigt, fortfarande varmt i marken och du behöver (oftast) inte oroa dig för någon torka. Att plantera rosor på hösten är en utmärkt idé då man i princip "tjänar" en säsong. Rosorna etablerar sig i år och kan således börja växa med en gång på våren!

Text och bild: Anna Theorin

Barrotade rosor kommer in senare på hösten. Många kanske hoppar till och tror att man inte kan plantera så sent. Det kan man. Så länge det inte är tjäle i marken eller en meter snö ovanpå går det bra. Det går helt enkelt bra att plantera barrotade rosor så länge som man fysiskt kan gräva hålet för dem. Det spelar ingen roll om det blir minusgrader på nätterna eller om första snön kommer dagen efter. De klarar mer än man tror.

Barrotade växter ser inte ut som krukade. När ni får hem era plantor har de ingen jord vid rötterna och oftast inga eller få blad på grenarna. Dessa rosor är alltså vilande. De ser ut som på bilden nedan.

Det absolut viktigaste när man planterar barrotade rosor är att innan plantering låta dem ligga i en spann med vatten. Hela rötterna ska ligga där minst en timme. På så sätt suger växterna upp vattnet i sina stora rötter. De har inga små vita sugrötter som de normalt suger upp vatten och näring med fortare utan de måste få lite tid på sig nu. Så låt dem gärna ligga där ett bra tag.

Barrotad ros med väl synligt ympningsknöl.

Under tiden kan ni förbereda planteringsgropen. Se till att gräva ut en ordentligt grop på ett bra ställe och fundera också på storleken på rosen när den är fullvuxen och hur den kan stå. Vissa rosor klarar en del skugga och vissa vill ha sina soltimmar varje dag. Så rätt växt på rätt plats är viktigast. Vad ni har för jord i er trädgård avgör också vilken jord ni behöver använda vid plantering. Om ni har lerjord som jag själv - välj en planteringsjord utan tillsatt lera av hög kvalité. Om ni har sandjord eller annan lätt jord använd gärna en planteringsjord med tillsatt lera. Rosor älskar lite lera i marken!

Ni ska inte använda kogödsel eller annan form av "jord" med högt gödselinnehåll nu på hösten. Det fungerar utmärkt vid vårplantering men inte nu. Ni ska heller inte gödsla rosen med någon form av gödsel i år.

När gropen är redo och rosen fått suga upp en hel del vatten är det dags för plantering. Om inte rötterna får plats i gropen - vik inte ner dem! Om ni viker ner rötterna kommer rosen ta skada och tillväxten minska drastiskt. Istället kan ni med fördel helt enkelt klippa av rötterna så de får plats. Alltså - klipp hellre av dem än vik ner dem.

Rosen "Romanze" - en ganska känslig ros som behöver sina soltimmar.

Ympningstället är den lilla knöl som sitter mellan grenarna och rötterna (se bild). Det är väldigt viktigt att denna hamnar minst tio cm under jord, helst mer. Om man planterar rosor för grunt så kommer de vara känsligare för frysing och man kan också få stora problem med rotskott. När rosen är planterad och klar vattna den ordentligt, även om det regnar eller är blött ute. Ni måste fortfarande vattna om det blir eller är torrt ute under hösten.

Så här djupt ska man plantera sina rosor.

Jag brukar också slänga på en hög med löv runt alla mina rosor, nyplanterad eller ej på hösten. Speciellt om jag vet att det är en känslig sort eller en lågzonare. Man kan också kupa upp jord runt rötterna som man sen krattar tillbaka på våren.

Ni hittar alla våra barrotade rosor här.

Nästa vår kan ni gödsla rosen med kogödsel eller annat bra organiskt gödsel. Rosor gillar näringsrik jord så gödsla gärna flera gånger under säsongen. Jag föredrar kogödsel på våren och senare chrysan som är lättare att sprida när den vuxit till sig.

Rosorna behöver ingen beskärning första året men man kan klippa av överblommat på de som remonterar eller blommar kontinuerligt. Klipp cirka två bladpar ner. Håll koll på vattningen, om det blir torka så ska rosorna vattnas.

Här kommer några favoriter av de rosor vi har i lager nu!

Ghislaine de Féligonde En fantastiskt vacker ros som används både som stor buskros eller klätterros. Klarar zon 4. Remonterar. Nästan helt taggfri och en väldigt frisk ros. Ni hittar den här.

Comte de Chambord En gammaldags buskros som både remonterar och doftar helt magiskt. Otroligt stark doft! Den är också en zon 5 ros vilket är super! Väldigt fin och kan användas som häck, solitär eller i rabatt. Ni hittar den här.

Paul´s Himalayan En sagoros! Små rosor som hänger i stora klasar. Blommar överdådigt. En helt enorm klätteros som kan bli upp till fem meter hög. Passar utmärkt om man ska ha den på spaljé, i ett äppelträd, rosenbåge mm. Doftar mycket och gott. Ni hittar den här.

Koko Loko Ovanlig sort och färg! Nougatrosa kan man kanske förklara färgen. Fantastiskt fin, mindre ros som blommar hela sommaren. Jag tycker den är väldigt vacker ihop med ljust rosa växter runt om. Ni hittar den här.

Lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB