Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård 8 - belysning

Förra vinterhalvåret kunde ni följa serien **Planera din trädgård** här på Odla.nu. I sju delar gav landskapsingenjör Karin Malmberg goda råd och mycket handfast vägledning i trädgårdens planering och design. Karin avslutar serien med ett ämne som är i fokus nu när höstmörkret sluter sig om oss − belysning av trädgården.

Text och foto: Karin Malmberg Längst ner i artikeln finns länkar till alla delar i serien Planera din trädgård.

När ni ändå är igång att planera hur hela trädgården skall ta sig ut kan ni gott kosta på er att planera in belysningen som ger upplevelsen av att ha ”en trädgård till” utan större ansträngning.

Att fixa med belysning i trädgården är roligt då arbetet, med ganska små insatser, ger stor utdelning och en chans att prova olika utseenden, särskilt om du har en del flyttbara armaturer i din arsenal.

Vad vill du att ögat faller på?

Du bör tänka på vad du vill framhäva i din trädgård under kvällen. Det är inte säkert att du vill se samma sak som på dagen. Genom att lyfta någon annan del av trädgården i mörkret kan du få två trädgårdar i en!

Börja gärna med att ordna en välkomnande entré utifrån gatan som leder besökaren rätt. Tänk även på hur trädgården ser ut inifrån huset på kvällen. I moderna villor med stora fönsterpartier upplever man det på kvällen som om det är stora mörka hål i väggen där fönstren sitter. För att undvika det behövs mjuk belysning en bit bort i trädgården. Ögat söker då ljuset och det känns istället som en ökad rymd och trivsel när man kikar ut. Det känns också tryggare inomhus när det är lite ljus i utemiljön intill. Ett sätt att framkalla en fin upplevelse är att skapa siluetter t.ex. en fin vintersiluett av prydnadsgräs som kan belysas bakifrån och skimra vackert hela vintern. På våren, när prydnadsgräset är nedskuret, flyttar du armaturen till något annat vackert att lysa upp.

Lys upp med måtta!

Tänk på att det behöver finnas mörker för att ljuset ska kunna upplevas. För mycket är därför inte så lämpligt, inte heller att skapa tivolikänsla med ett överflöd av kulörta lampor. I alla fall för grannsämjans skull. Det kan vara en trevlig gest att bjuda in grannen på provbelysning, kanske med ett glas vin, så att de kan få framföra sina eventuella synpunkter på sådant som påverkar deras trädgård.

Rikta ljuset rätt!

Tänk på att ljuset inte ska blända! Det finns små avskärmande kepsar till många armaturer, andra går att vinkla. Kolla upp spridningsvinkel och hur långt ljuset når. Tänk också på att det är meningen att ljuskäglan helst skall träffa något som skall belysas så att man inte bara skickar ljuset rätt upp mot himlen.

Väljer du exempelvis markspot på spett kan ljuset riktas upp mot en bambus städsegröna och rasslande grenverk eller längs en knotig stam. Ett annat exempel är att låta ett så kallat släpljus lysa mjukt från sidan längs en trappa istället för att fälla in lampor i trappstegen med följden att du bländas då du går uppför trappan.

Klassisk belysning eller LED

Klassisk belysning erbjuder lågvoltssystem och vanliga 220 V-system. Det senare kräver att elektrikern gör installationen, medan du klarar många lågvoltssystem själv. För att slippa tända och släcka varje dag kan du ha skymningsrelä eller inställningsbara transformatorer (till lågvoltssystemen) som smidigt slår på och av belysningen på det sätt du vill. Det kan ibland vara befogat att ha flera transformatorer om du inte vill att alla lamporna tänds samtidigt.

LED-belysningen, som drar relativt lite ström, har numera blivit riktigt bra och finns i flera olika vita toner och färger, men behöver ibland kompletteras med t.ex. halogen då större träd skall belysas. Var inte rädd för att blanda varmvitt och lite kallare vitt ljus, men var lite försiktig med det riktigt stickigt blåa ljuset som lätt kan associera till flygplats och rymdforskning.

Planera för belysning!

Om du håller på att anlägga en trädgård men inte är redo för att koppla in armaturerna nu, vill jag ändå verkligen rekommendera att i anläggningsskedet lägga ner rör så att man i efterhand kan dra ledningar utan att gräva. Det kommer ni inte ångra, det kan jag nog lova!

Piff och rolig skötsel väntar

Sista avsnittet i serien Planera din trädgård är slut. Hoppas att det har varit inspirerande och nyttigt för dig och din trädgård vare sig du är helt i startgroparna eller bara vill göra vissa förändringar. När du känner dig ganska färdig återstår piffet med urnor, lyktor, möbler och annat kul. Sådant kan gärna följa årstider och trender utan att det lämnar för stora hål i börsen när allt annat är formgivet och anlagt med omsorg för att hålla över lång tid. Och sen är det den roliga skötseln av trädgården att se fram emot, förstås!

Mycket nöje och lycka till önskar Karin!

#Behöver du professionell hjälp med planering och design?#

Känns allting svårt kan du få professionell hjälp i hela landet genom att anlita någon av de granskade och godkända Trädgårdsdesigners som finns via vår gemensamma hemsida Svenska Trädgårdsdesigners Förening.

#Läs också!#

Planera din trädgård på vintern Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 4 - form & höjder Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd Planera din trädgård 6 - materialval Planera din trädgård 7 - växtval Drömmare är vi allihopa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB