Odla dina egna kryddor

  • Trädgård

Jag har många gånger frågat mig själv varför det är så roligt och intressant att odla kryddväxter. Blommorna är för det mesta små och oansenliga och många sorter blir inte heller speciellt stora.

Kryddväxternas magi ligger nog i deras växtkraft och i de dofter man förnimmer när man gnuggar ett blad mellan fingrarna. Man känner sig som en del av naturen varma sommardagar när humlor och bin kryper omkring bland timjanblommorna och samlar in nektar. En vision av paradiset? Javisst!

Många kryddväxter kom till Sverige redan på medeltiden. En del kom möjligen hit ännu tidigare. I fantasin kan man tänka sig hur våra förfäder vikingarna på sina handelsfärder blev bekanta med nya örter och kryddväxter. De var säkert lika nyfikna och intresserade av nya kryddor som dagens svenska utlandsturister är. Med munkarna på medeltiden kom det in många nya sorter till Sverige. Vid klostren anlades örtagårdar och man försökte utröna vilka goda egenskaper de olika växterna kunde besitta. En del örter vandrade sedan så småningom vidare ut i naturen. Några hamnade även i trädgårdar i omgivningarna.

Idag reser svenskarna över hela världen och det för med sig att nya kryddor blir populära. Citrongräs och andra asiatiska kryddor är på frammarsch. Spansk peppar, som ursprungligen härstammar från de varma delarna av Amerika, har numera en stor supporterskara i Sverige. Invandrarna i Sverige har också bidragit till att öka utbudet och kunskaperna om olika kryddor. Långt innan det fanns importerade kryddor att köpa måste den egna lilla kryddtäppan varit något mycket viktigt på varje bondgård. Kosten var ju tämligen enahanda och kryddor gör ju som bekant maten godare.

För tio år sedan bestämde vi oss (vi = min fru Tina och jag) för att anlägga en liten örtagård på vår tomt här i Etelhem på Gotland. Vi satt en hel vinter och ritade och ritade… Till slut blev resultatet ett rutsystem med trekantiga och "ruter-ess-formiga" kryddrutor. Inte praktiskt alls, men vem vill vara praktisk. Vi linade upp rutorna mycket noggrant och kantade dem med knytnävsstora stenar. Gångarna består av krossgrus. Tankarna var att vi skulle ha ett litet kryddparadis på sommaren och att det skulle finnas mycket att skörda av inför vinterns behov.

Det blev mest fleråriga växter i början. De är mest lättodlade. Numera kommer de upp som spjut ur jorden tidigt varje vår.

I kryddgården växer oregano, grekisk oregano, timjan, citrontimjan, anisisop, fransk dragon, spansk körvel, isop, libbsticka mm.

Plantor drar vi upp från frön tidigt på våren. Innan dess har vi beställt fröer ur många olika kataloger. När det blivit tillräckligt varmt ställs plantorna ut i växthuset. Basilika och spansk peppar (i olika modeller) får stå kvar där hela sommaren. Övriga flyttas ut på sommaren.

Sommartid är det samma som skördetid för kryddodlaren. Många plantor ger mer skörd än vad en enda stackars familj hinner göra av med på ett år. Det är ett angenämt överflöd. Vi skördar både blad, som breds ut för torkning, och hela kvistar som hängs upp och ner i lösa knippen. Naturligtvis lyxar vi också med färska kryddor i maten hela sommaren!

Lite annat blir det också: Man kan t ex experimentera med egna kryddblandningar och med att försöka att åstadkomma den ultimata kryddvinägern.

Någon lär ha sagt att det tar tjugo år att lära sig allt om kryddväxter. Jag är övertygad om att det inte är så. Det handlar istället om ett livslångt lärande och fullärd blir man aldrig.

Har du lust, tid och möjlighet tycker jag att du ska prova att odla kryddväxter. Man behöver inte anlägga en kryddgård. Det går bra att odla i krukor både inomhus och utomhus. Det gör man i Sydeuropa och det går bra i Sverige också. En kryddgård är förstås det bästa…

Vår kryddgård har nu utvecklats vidare till ett litet företag med ett hundratal olika sorters kryddväxter till försäljning sommartid. Även torkade kryddor från egen ekologisk odling finns att köpa. Välkommen in om du har vägarna förbi i sommar!

 

 

Torkade kryddor från egen ekologisk odling finns att köpa.

Kajpskörd