Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla bukettanemoner

De är ju så underbara, bukettanemonerna! Men många upplever att de är svåra att få igång. Så även jag.

Av Sylvia Svensson

I många år har jag försökt få bukettanemoner, Anemone coronaria med sorter, att växa och blomma i kruka, men de ville sig inte särskilt bra.

I torrt tillstånd ser knölarna ut som stora russin. De behöver blötläggas för att svälla till. Sedan ska de planteras. Men som sagd, i krukan ville de sig inte! Så efter blötläggningen grävde jag i ren frustration ner knölarna i rabatten bland övriga perenner. Jag la rejält med sand runt knölarna. Och se, det gick något bättre även om inte alla kom upp! Kanske är det så att de inte gillar att planteras i kruka utan de trivs lite bättre om man planterar dem direkt i rabatten på våren.

Blötlägg alltså knölarna över natten i ljummet vatten så att de sväller upp. Plantera nästa dag i en rabatt med något sandig, väldränerad jord som dock inte är för torr men inte blöt heller.

Vill du ändå odla i krukor, var lite försiktig med vattningen innan de kommit igång, för annars kan knölarna ruttna eller mögla. Det verkar som det kan vara mögel som gör att de inte gror så bra. De knölar som säljs kanske redan är smittade med mögelsporer från början eller så förvaras de fel hos leverantören. Jag hittar ingen undersökning om detta.

Jag funderar på om det vore möjligt att doppa dem i varmt vatten som dödar mögelsporerna, eller om det kanske dödar knölarna också?

Test på anemonknölar En bloggare har gjort ett intressant test med anemonknölar från olika tillverkare. Här kan du läsa det: Rubens rabatter

Dåligt vinterhärdiga Bukettanemonknölarna kan ibland klara vintern i jorden i södra Sverige om man täcker dem. En del av mina kom upp även följande sommar, men inte alla. Annars kan du alltid gräva upp knölarna på hösten och förvara dem torra i ett svalt utrymme. Odlar du i kruka, ta in hela krukan helt enkelt och låt den stå torr till våren.

Så fröna! Bukettanemonerna bildar ibland frö som kanske hinner bli till blombara knölar inom något år, man kan alltid hoppas. Så fröna direkt i rabatten eller i krukor som du vinterförvarar i växthuset. Det kan bli bättre kvalitet på knölar som inte lagrats på felaktigt sätt utan fått växa naturligt.

Har du lyckats? Har du bra erfarenheter om bukettanemoner och kanske även om ranunkel så hör gärna av dig till mig och berätta hur du har lyckats: sylvia@odla.nu

Vi på OdlaShop har förstås knölar att testa med. Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB