Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

November - mellan höst och vinter

Så är vi framme vid årets näst mörkaste månad november, vars gamla svenska namn var Vintermånad. I söder är det snarare höst än vinter, men i norr kommer regnet allt oftare som snö eller slask. Dagarna blir allt kortare och mörkret djupnar. Men lite pyssel finns det dock kvar att göra ute ännu, så passa på att få frisk luft när tillfälle ges!

Av Sylvia Svensson

Det är ofta dimmigt i november. Meteorologerna säger advektions-dimma om höstdimman som uppstår när marken är kallare än luften. Förr sa man mer romantiskt att det var älvrök över öppna vatten. Älvrök är slingor av små vattendroppar som bildas när temperaturskillnaden är stor mellan den kalla luften och det varmare vattnet.

Vi får trösta oss med att det inte dröjer så länge nu tills det vänder igen mot ljusare tider. För att mota bort mörkret kan vi tända många ljuspunkter i både hemmet och trädgården. Vi kan drömma oss bort till våren och sommaren med hjälp av vackra bilder och trevliga texter i trädgårdssajter, -böcker och -tidningar. En del finns det dock kvar att göra ute!

Pynta

När marken ännu är bar, passa på att samla material till adventsdekoration: mossa, vackra grenar och kvistar, rönnbär, kottar och gräs. Förvara mossan och bären i plastpåsar (gör lufthål, dock!) utomhus så torkar de inte så lätt.

Bind gärna egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader och till gravsmyckning.

Kolla ljusslingorna nu så de fungerar sedan när det är dags att hänga dem ute i trädgården. Köp reservlampor eller nya slingor om de inte funkar. Ingenting är så irriterande som när man står där på en helgaftonskväll och försöker hänga upp en slinga som sedan inte fungerar.

Vad du kan göra av de halvdana ljusslingorna där några lampor ännu lyser, kan du se här: Halvdana ljusslingor

Du kan gröpa ur en pumpa och placera en sådan väl använd slinga inuti som belysning. Eller göra små hål från pumpans inre och sticka ut de fungerande ljusen som taggar på en igelkott!

Om du har japanska lyktor, eller judekörs som den också heter (Physalis alkekengi var. franchetii) i trädgården, kan du kanske göra ett roligt arrangemang på några kvistar. Du tar en liten ljusslinga som du först arrangerar på grenarna och sedan trär du en "lykta" på varje lampa, se bild! Denna fungerar dock endast för inomhusbruk.

Fåglarna behöver hjälp

Gör också arrangemang av mossa, kottar, kvistar och äpple till fåglarnas glädje. Byt ut äpplena allteftersom de blir uppätna.

Kolla dina fågelmatare, gör rent och häng upp dem när det blir kallare och fåglarna får svårt att hitta mat. När du en gång har börjat mata, se till att det alltid finns mat, för i kylan orkar fåglarna inte flyga så långt och leta efter andra matställen om maten på deras stamställe skulle ta slut. Fortsätt att mata fram till våren.

Det har kommit några nya fröblandningar med torkade mjölmaskar i, till de insektsätande fåglarnas vinterglädje, det händer ju allt oftare att t.ex. rödhaken blir stannfågel.

Om du tänkt sätta upp fler fågelholkar så kan du göra det redan nu, de ger skydd mot kyla och blåst under vintern.

Du kan samla in lite frostbitna rönnbär och koka gelé till vinterns söndagsstek. Lägg också några hela klasar i frysen och plocka fram dem till glädje för fåglarna senare på vintern, när alla bären i träden redan är uppätna. Det blir en fin julklapp till fåglarna.

Skydda växterna

Har du extra känsliga rosor, så kupa dem med luftig kompostjord, sand, torra löv och granris eller med barkmylla. S.k. täckbark är däremot inte att rekommendera, den drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor runt rosens bas. I Rosariet i Göteborg använder man grov sand + granruskor till att kupa med. Det skall vara ett ordentligt lager sand för att göra nytta. Känsliga klängrosor kan även behöva ha säckväv lindat över hela växten.

Täck också andra känsliga växter med torra, luftiga löv och grankvistar och lägg skydd mot vintervätan över sådana växter som vill ha det torrt. En tegelpanna eller en tjock glasskiva på ett par tegelstenar är utmärkt, skyddet skall vara luftigt men hindra att det regnar på den känsliga växten.

Vattna de vintergröna växterna om det inte regnar mycket, så att de klarar vårvintern bättre. Särskilt rododendron vill ha välfyllda rötter när det börjar bli kallare. När du vattnat, täck jorden med löv så att fuktigheten stannar kvar i jorden. Men tänk på att vattnet måste hinna gå in i växten innan det fryser till, vattna inte om du redan har tjäle och minusgrader, då bildas det hårda iskakor runt rötterna som mer stjälper än hjälper!

Har du vinstockar, beskär dem före jul. Saven stiger tidigt i dem och man får inte röra dem efter julen, för då kan de börja blöda. De sidoskott som burit frukt kortas in till 1-5 ögon. Från dessa växer sedan de nya bärande skotten ut på våren.

Städa och ta in

Kolla så du har tagit in och gjort rent alla redskap, så de inte blir liggande och rostar ute i trädgården.

Vattenslangen har du väl också tagit in och tömt, liksom tunnorna med regnvatten?

Lite löv på gräsmattan kan man köra över med gräsklipparen, de blir till fin gröngödsling när de finfördelas. Men det gör inte eklöv, för de bryts ner långsamt och innehåller dessutom stora mängder garvsyra som gräset och andra växter inte gillar. Eklöv med sin garvsyra är inte så lämpliga att lägga i blandkomposten om du har mycket sådana. Så gör en egen, separat kompost av dem lite avsides, där de får förmultna i flera år i lugn och ro, gärna varvade med gräsklipp och sand.

Städa bort löv på gångar så att ingen halkar på de våta löven. Lägg dem i komposten eller låt dem torka och bred dem över växterna som vinterskydd. Gräv gärna om komposten nu innan den fryser till. Vattna om den är torr. Men var försiktig och titta noga, det kan finnas en vintersovande igelkott i den!! Du kan även använda kompostjord till att kupa upp känsligare växter.

Fiska upp löv och annat skräp som har hamnat i dammen, så att de inte ruttnar och börjar lukta på våren. Ta bort ev. pump. Har du fiskar så lägg ett nät över dammen som skyddar mot skräp och mot katter och måsar som lätt tar de nästan orörliga fiskarna som ligger i dvala. Fiskarna behöver inte matas om de ligger i dvala, men se till så att inte dammen bottenfryser. Det finns en "vintervakt" att köpa till dammen, den ser till att det alltid hålls ett öppet hål i isen.

Du behöver inte klippa ner perennerna (förutom jordgubbar och pioner för att undvika att blad- resp. pionmöglet övervintrar i bladen). Många perenner är ju vintervackra med sina fröställningar, dessutom samlas det lättare löv och snö och bildar skydd åt dem om de är oklippta. Att klippa ner gräsvipporna inför vintern är direkt skadligt, eftersom det då tränger in vatten i de ihåliga stråna och får rötterna att ruttna.

Plantera

Hittar du billiga tulpanlökar på rea så slå till, de går bra att plantera så länge jorden är grävbar. Kolla dock så de inte är torra eller mögliga!

Smålökar och narcisser behöver däremot hinna rota sig, så en möjlighet för dem så här års är att planteras i kruka, som man sedan förvarar i några plusgrader.

Så länge marken är mjuk och grävbar går det bra att plantera lövfällande buskar och perenner. Rosor går också bra att plantera ännu. Täck det nyplanterade med ett varmande täcke av torra löv och granris.
De vintergröna växterna däremot mår bättre av att planteras på våren.

Det är dags att börja tänka på julblommor om du tänker driva upp dem själv: amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter kan sättas nu. Kolla där du köper dem, hur lång tid varje sort behöver för att hinna blomma till jul.

Om du vill ha iskonvaljer och julrosor, behöver de kanske beställas på förhand, så att din blomsterhandlare kan ta hem dem. Här kan du läsa hur du gör med iskonvaljerna: Vita vinterblommor

Njut och fira!

Helger och fester som Allhelgonadagen och -helgen, Gustav Adolfsdagen och Fars dag infaller i november. Även första advent infaller i november. Vi får ta alla chanser att fira med många levande ljus och fina vinterblommor inomhus, för att glömma det tätnande mörkret som ruvar utanför.

När vinden viner runt knuten, regnet och snöglopet piskar mot rutan och det är allmänt ruggigt ute, så är det ju skönt att kunna vara inne och förbereda för alla helgerna. Många pysselbutiker har julkortskvällar, där man kan lära sig att göra egna julkort. En del blomsteraffärer har kurser för att göra egna julgrupper.

Man kan också kura ihop sig i soffhörnan med trädgårdstidningar och -böcker eller surfa runt och titta på alla de fina trädgårdshemsidor som finns. Adresser till sådana finns på Odlas länklistor, förutom förstås Odla själv, där det finns massor att läsa i arkivet!

Och det är väl aldrig för tidigt att drömma sig bort till blommigare och varmare tider. Nu har du tid att göra planritningar och fundera hur du vill ha det nästa sommar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB