Mulle mullbär!
Mullbär i Sverige: Historia och Utbredning
Mullbär (Morus) är en anrik kulturväxt som har odlats i Kina i tusentals år, framför allt för dess roll inom både mat- och textilproduktion i samband med silkesodling [1]. Ursprungligen härstammar mullbär från subtropiska länder, men spreds tidigt till Europa – främst till Medelhavsområdet – och vandrade därefter långsamt vidare norrut mot svalare breddgrader. I Sverige odlas mullbärsträd mestadels på de sydligare öarna, såsom Visingsö, Gotland och Öland, samt i Skåne och längs de södra kusterna upp mot Stockholm och Göteborg.
Träd och buskformiga sorter
Svart mullbär
Det svarta mullbäret, Morus nigra, växer vanligen som ett ståtligt träd som kan bli upp till 10 meter högt, ofta lika brett som det är högt. Ett vackert äldre exemplar finns i Göteborgs botaniska trädgård. De svarta, söta frukterna liknar långa björnbär till utseende och får sin fulla arom under sensommaren, vanligen i augusti till september. Dessa bär är mycket eftertraktade och kan ätas direkt från trädet eller användas i saft, sylt och bakverk. Smaken är fyllig och aromatisk, och de svarta bären anses ofta vara de mest smakrika inom släktet.
Vitt mullbär
Vitt mullbär, Morus alba, har traditionellt odlats som buske eller mindre träd. Frukterna är först vita och kan bli något rödaktiga när de är helt mogna. De mognar något tidigare än de svarta, och har en mildare, mindre söt smak, men är ändå fullt ätliga såväl färska som i maträtter. Morus alba har huvudsakligen haft betydelse som värdväxt åt silkesmaskar i Asien, men odlas i Sverige framför allt som prydnadsträd. Denna art är dessutom mer vinterhärdig och därmed bättre anpassad till kallare klimat.
Hybrider och nya sorter
Ett nyare och särskilt populärt tillskott är hybriden 'Mulle'. Den är framkorsad för ökad härdighet och tidig fruktsättning, utvecklas snabbt till en buske och börjar ge rikligt med svarta bär redan som ung planta. Tack vare sin tålighet trivs ’Mulle’ i större delen av Sverige och har blivit särskilt uppskattad av trädgårdsodlare.
Växtplats och Skötsel
Mullbär trivs bäst i djup, väldränerad och näringsrik jord med relativt högt pH-värde [1]. Ett soligt, varmt och skyddat läge är optimalt, och god tillgång till vatten under torra perioder ger bästa skörd. Mullbärsträd blöder lätt om de beskärs, så undvik beskärning med undantag för borttagning av helt torra eller skadade grenar [1]. De är lövfällande och deras hjärtformade blad pryder ofta trädgården långt in på hösten.
Fruktens Egenskaper och Användning
Egenskap | Svart mullbär (Morus nigra) | Vitt mullbär (Morus alba) |
---|---|---|
Färg | Svart/lila | Vit, ibland rödaktig |
Smak | Söt, aromatisk, fyllig | Mild, något söt |
Härdighet | Mindre härdigt | Mer vinterhärdigt |
Användning | Färskt, sylt, saft, bakverk | Färskt, ibland silkesproduktion |
Mullbär kan ätas färska men är även utmärkta till sylt, saft, marmelad, vin och desserter. Smaken påminner ofta om en blandning av jordgubbar och hallon, vilket gör frukterna mycket uppskattade i det svenska köket [1].
Spridning och Framtid
I Sverige begränsar klimatet odlingen av mullbär, men på sydligare öar samt i Skåne och längs de södra kusterna odlas träden redan idag. Med klimatförändring och utveckling av härdigare sorter, särskilt ’Mulle’, går det att förvänta sig att mullbär kan spridas längre norrut framöver.
Tips för den svenska odlaren
Välj en solig, skyddad plats med lucker och näringsrik, gärna kalkrik jord. Beskär endast torra eller skadade grenar och bevattna med omsorg under varma somrar.
För mer information och tips om odling, arter och skötsel av mullbär, se Mullbär hos Odla.nu (Av Sylvia Svensson).
Källor:
[1] [Mullbär, Sylvia Svensson](https://www.odla.nu/inspiration/mullbar)