Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Minus 0,2 grader

Onsdagen den 11 augusti 1999

Ja, det är sant - natten till förra lördagen (6/8) var temperaturen nere under noll, enligt vår digitala max/min inne/ute - termometer... Första frosten brukar inte komma förrän i september, så det känns märkligt. Medan man i södra Sverige lider av torka och skogsbränder drabbas vi nästan av för tidig höst. Jo, för litet höstkänsla får jag faktiskt när jag kliver ut genom dörren på morgonen och känner den kyliga luften, och nätterna har börjat bli så pass mörka nu att vi måste börja tända lamporna inomhus på kvällen. Rallarrosornas fröer har börjat blåsa runt i vinden... suck. Har ni börjat få höstkänslor ännu?

Jag har inte sett några frostskador i trädgården, men naturligtvis stannar tillväxten av ordentligt när det blir så här kallt. Chilepepparn som jag hade sådana förhoppningar om i förra veckans dagbok gör nästan ingenting. Den sort som verkar klara av kylan bäst är Georgia Heirloom White - jag ser små fruktämnen som växer sig större för varje dag. Krukorna med chilepepparplantorna får fiberduk på sig om nätterna, men det kommer inte att räcka. Får vi inte tillbaks värmen blir det nog ont om chilepeppar i vinter! Nåja, eftersom de är i krukor kan jag ju alltid kånka in dem om det verkar helt hopplöst, men jag vill helst undvika det.

Jag är också litet orolig för skörden av palsternackor, rotpersilja och rödbetor. Att de inte är färdigare än de är beror helt på mig - jag har varit alldeles för sen med att gallra dem. Fy skäms. Ärtorna är också sent ute, de har just börjat blomma - jag borde ha sått dem litet tidigare.

Men, allt är inte elände faktiskt. Hösten är ju egentligen min favoritårstid (om den bara kunde komma i rätt tid!) och det skojiga skördandet och plockandet har börjat. Svarta vinbär och blåbär har vi redan börjat plocka, och snart är det dags för lingonen.

I grönsakslandet har vi börjat plocka kålrötter - de är fortfarande små, mjälla och söta, underbara att steka i skivor med litet salt och vitpeppar.

Mangold i massor skördar vi, även om den rödstjälkiga "Feurio" börjat gå i blom. Den vitstjälkiga "Fordhook Giant" och den färgglada "Bright Lights" (som jag odlar för Odlas odlingsförsök) visar däremot inga såna tendenser. Broccolin "Greenia" producerar mer än vi orkar äta, men konstigt nog har vi ännu inte fått minsta lilla skörd från broccolin "White Sprouting". Plantorna är stora och fina, fulla med blad, men som sagt inte det minsta lilla broccoliskott...

En del grönsaker har jag just börjat förbereda för skörd - blekselleriplantorna som jag fick av mamma i våras till exempel. Jag har knåpat in dem i omslagspapper så att stjälkarna ska blekas - litet pyssligt men det blev rätt tjusigt faktiskt.

Vitlöken fortsätter vi att plocka härliga lökar från. Men det är nog snart dags för slutskörden, för blasten börjar se litet torra och slokande ut nu.

Naturligtvis tänker jag mig att spara utsäde av årets lökar till nästa år. Men jag vet inte riktigt hur jag ska göra! Ska jag låta utsädeslökarna stå kvar i landet, eller ska jag ta upp dem, torka dem, och sedan plantera dem i september igen? Och hur gör jag med smålökarna som bildats i bladvecken? Jag lägger ut en fråga på Odlas forum - gå gärna in och svara om du har några tips!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Chilepeppar "Georgia Heirloom White".


Blekselleri på blekning

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB