Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mårbacka Tulpan

Mårbackapelargonens skira ljust rosa färg tillsammans med den tulpanblommande pelargonens unika utseende blir tillsammans pelargonen 'Mårbacka Tulpan'.

Från Blomsterfrämjandet

Mårbacka Tulpan - en kombination av de bästa av världar. Blommorna hos tulpanblommande pelargoner slår aldrig ut helt och därför liknar blomklasarna små minitulpaner i en tät bukett. 'Mårbacka Tulpan' har mellangröna blad utan zon och ett kompakt växtsätt.

'Mårbacka Tulpan' har sitt ursprung hos odlaren Förslövs Handelsträdgård. Det är tack vare ett vaket öga hos odlaren som 'Mårbacka Tulpan' finns på marknaden idag.

Odlaren kunde se att en planta bland Mårbackapelargonerna inte såg ut som de andra och väntade spänt på vad som skulle hända. Det visade sig att blommorna inte riktigt ville slå ut utan kronbladen förblev upprättstående och halvt slutna vilket är typiskt för tulpanpelargoner.

Färgen på den nya pelargonen var samma som hos en 'Mårbacka' så därför fick denna nya sort namnet 'Mårbacka Tulpan'.

Pelargoner har sitt ursprung i Sydafrika och trivs därför bäst hos oss i ljusa, varma och soliga fönster. Under växtsäsongen kräver pelargonerna jämn vattning men jorden kan få torka upp lätt mellan vattningarna. Torkar plantan ut för mycket och för många gånger hämmas tillväxten.

Tillsätt näring i vattnet en gång per vecka från vår till höst för att plantorna ska blomma och hålla sig fräscha under lång tid.

Genom att kontinuerligt avlägsna vissna blommor tackar pelargonplantan sin omvårdare genom att generera ännu fler blomstänglar.

På försommaren när temperaturen börjar bli varmare och frostnätterna är över kan man plantera ut pelargoner i trädgården. Skulle man vara för tidigt ute och det fortfarande är för kallt visar pelargonerna detta genom att de gröna bladen blir rödaktig i färgen och tillväxten avstannar helt. Ta då in plantorna och avvakta varmare väder innan de planteras ut igen.

Liksom pelargonerna inomhus vill plantorna som ska stå utomhus placeras på soliga och varma platser. Några pelargongrupper med känsliga blommor placeras där inte blomklasarna kan bli utsatta för regn. Det är t.ex. tulpanblommande och rosenknoppspelargoner som med sina täta blomklasar lätt fylls med vatten och ruttnar när vattnet inte kan rinna av blommorna tillräckligt snabbt.

Pelargoner som ska planteras utomhus kan stå i rabatter, balkonglådor och stora krukor. Hängpelargoner planteras med fördel i amplar, balkonglådor eller i kanten på stora krukor så att rankorna kan hänga ner. Välj gärna en lugn växtplats till hängpelargonerna då dess grenar är relativt sköra och bryts lätt i för mycket blåst. Skulle man nu vilja ha hängpelargoner på en blåsigare växtplats ska man välja kaskadpelargoner. Dessa pelargoner har små blad som inte är så känsliga för blåst och vind. Kaskadpelargoner är mycket populära speciellt i alpländerna där de odlas i omfångsrika balkonglådor.

Blommorna hos kaskadpelargonerna är enkla men eftersom blomningen är riklig uppfattar man bara ett hav av blommor. När blommorna hos kaskadpelargonerna har blommat över ramlar de av och förstör på så sätt inte plantans utseende. Andra pelargonsorter som man har utomhus behöver få sina vissna blomklasar bortplockade för att blomningen ska hålla i sig under hela växtsäsongen.

Pelargoner som ska stå utomhus planteras i planteringsjord av bra kvalité.

Försök visar att både blomning och tillväxt blir rikligare om plantorna planteras om i större kärl och i bra jord. De första veckorna efter omplanteringen behöver ingen extra näring tillsättas men sedan mår även pelargonerna utomhus bra av näring en gång per vecka så länge utomhussäsongen varar.

När hösten kommer och temperaturen blir svalare och dagarna kortare är det dags att börja förbereda sina pelargoner för vinterförvaring om man vill spara dem till nästa säsong. Innan första frostnatten måste pelargonerna som står utomhus komma in eftersom de inte tål minusgrader.

Pelargoner vinterförvaras bäst på ljusa och svala platser. Temperaturen får gärna hålla sig mellan 8 och 12 grader för bästa resultat. Putsa av alla vissna blad och ta även bort alla blommor och blomknoppar innan plantorna ställs undan, allt för att undvika svampsjukdomar. Vattningen under vinterförvaringen ska vara mycket sparsam. Fler pelargoner dör av övervattning än av torka under denna period.

När våren och ljuset kommer tillbaka är det dags att väcka sina pelargoner till liv igen. I takt med att det naturliga ljuset kommer tillbaka ökar man på både vattningen och temperaturen. Plantorna beskärs kraftigt, så det bara återstår ca 10 cm, och omplanteras i krukväxtjord av bra kvalité.

Skulle övervintringen av någon anledning misslyckas kan man på försommaren återigen bege sig ut i trädgårdsbutikerna för att inhandla årets pelargoner och kanske hittar man en ny favorit som man vill prova, för det är nämligen lätt att drabbas av pelargonfeber.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB