Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Magnifika buskpioner

Buskpioner, dessa otroligt vackra och intagande blommor som så många drömmer om att odla. De finns i ett otal varianter, enkla som fyllda, och deras ljuva väldoft och härliga färger lockar nya beundrare varje dag!

Av Sylvia Svensson

Buskpion, även kallad trädpion, Paeonia suffruticosa, anses av många vara en av världens vackraste blomsterbuskar. Det är också en dröm för många att kunna odla den, men på grund av den begränsade härdigheten är det inte förunnat alla.

Orsak till fest

I buskpionens hemland Kina samlades man förr till fest när pionerna blommade på våren och man kunde sitta i timmar och titta på de fantastiska blommorna och dricka te, lite som under japanernas körsbärsfest Sakura Matsuri.

De första buskpionerna kom till Europa i slutet av 1700-talet, men är ändå inte så vanliga i våra trädgårdar. Kanske beror det på att man tror att de är mycket ömtåliga, men vissa klarar sig till och med zon 5. De flesta korsningar är dock något mindre härdiga.

#Tallriksstora blommor i mjuka färger#

Idag finns det flera tusen namnsorter i många olika färgkombinationer i handeln. De har tallrikstora blommor som kan bli upp till 30 centimeter i diameter i gynnsamt läge, men hos oss brukar de vara upp till 20 centimeter. De är enkla, halvdubbla eller dubbla och vanligen mycket väldoftande. Busken börjar blomma i maj och kan fortsätta ett par veckor in i juni. Grenarna behöver ofta bindas upp mot stöd, annars kan de tunga blommorna knäcka dem.

Färgerna är mjuka, de går från renaste vitt till benvitt, gräddvitt och över i blekgult. Rosa, purpur och rött i olika nyanser förekommer också. Blommorna kan ha en mörk fläck vid basen av varje blomblad och då kallas de purpurfläckig buskpion Paeonia Gansu-Gruppen, tidigare nämnd Paeonia rockii, vars hybrider dessa är.

Buskpioner är vedartade och räknas till halvbuskarna. Bladen är flikiga, stora och vackra, så busken är dekorativ även utan blommor. Bladen faller på hösten men grenverket står kvar över vintern. Någon beskärning behövs inte, döda grenar kan förstås tas bort men annars brukar buskpionen växa vackert av sig själv.

#Planera innan du planterar#

Buskpionen har ett kraftigt rotsystem där de lagrar upp näring för vintervilan. Den stora roten gör den svår att flytta, så tänk efter noga var du planterar din buskpion så den kan få stå ostörd sedan.

#Så vill buskpionen ha det#

Buskpionen gillar djup, näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad jord som är något lerhaltig. En förbättrad lerjord med sand, torv och kompostjord duger bra. Kalk gillar de också. Och så vattna vid behov, de gillar inte att torka ut. Gödslas på våren till exempel med välbrunnen stallgödsel.

Plantera buskpionen soligt men inte i fullt solgass och hetta. Om du vill ha din buskpion intill en vägg så välj en vägg med morgon- eller kvällssol, inte en gassig södervägg. En varm, vindskyddad men luftig plats med lite vandrande skugga passar buskpionen bäst, det ger blommorna kraftigare färger och längre blomningstid.

Täck unga buskpioner väl inför vintern!

#Lång startsträcka till första blomningen#

Den som väntar på något gott väntar inte för länge! Det kan nämligen ta flera år från planteringen tills de första blommorna slår ut, men sedan blommar buskpionen allt rikligare för vart år. Beroende på sort kan den med tiden komma att täcka en yta på flera kvadratmeter, så plantera inte din buskpion för trångt! Med tiden kan busken bli upp till 2 meter hög fast buskpionen växer ganska långsamt.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB