Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lysande idéer för din balkong och terrass

Vi kurar skymning allt tidigare om kvällarna. Den under sommaren så inbjudande balkongen och terrassen blir plötsligt mörk och trist. Jag har fått tips och lysande idéer som skapar trivsel ute året runt.

Av Katarina Kihlberg

I våras hjälpte Christina Turesson från Balkongshoppen oss med goda råd för inredning på balkongen. Så här fram på höstkanten delar hon i stället med sig av tankar och tips om utomhusbelysning för terrass, trappa och balkong.

Är belysning ute dyrt och komplicerat?

För många känns det här med belysning utomhus svårt, kostsamt och som något ett proffs bör ta hand om.

– Det finns idag mängder med utebelysningslösningar som inte kräver installation av en elektriker. Med den senaste LED-tekniken är lamporna dessutom extremt energisnåla, berättar Christina.

Eftersom det finns så många olika sätt att belysa en uteplats eller balkong på är variationerna i pris också stora. En bra utebelysning som du kan plugga in själv i ett eluttag kostar från några hundralappar till flera tusen kronor.

Hitta ditt eget ljus!

Innan du bestämmer dig för vilken typ av belysning du ska ha är det viktigt att fundera på vilket behovet är på din balkong eller terrass. Vill du bara ha mysbelysning eller ska ljuset ha en praktisk funktion? Vill du lysa upp en specifik växt eller ett hörn av balkongen eller terrassen?

– Du kan exempelvis använda så kallat uplights vilket är i golvet nerfällda spotlights som man ofta placerar i utegolvets ytterkanter och som svagt belyser uteplatsen uppåtriktat. Det avgränsar balkongen eller terrassen på ett effektivt och hemtrevligt sätt, berättar Christina.

– Man kan också sticka ner spotlights i marken eller krukans jord för att på ett mycket spännande sätt punktbelysa stora växter.

Belysning för klickgolvet

I trall och i de så populära klickgolvet, som enkelt byggs ihop till precis den storlek du vill ha, kan infällda spotlights inte monteras.

– Då är det perfekt med lampor som monteras ovanpå däcket och som ger ett lika behagligt och fint ljus som infällda spottar. De går förstås inte att gå på lamporna men eftersom de helst placeras längs ytterkanten av golvet så spelar detta ingen roll.

För att dölja kabeln på ett snyggt sätt borrar man enklast ett hål i brädan direkt under själva lampan och trär sedan igenom kabeln.

Ljus som inredningsdetalj

Ett kul och mycket dekorativt alternativ är en lysande kruka, ett lysande bord, eller annat större lysande föremål som inte nödvändigtvis behöver stå på golvet.

– Vad sägs om att hänga en lysande älg på väggen? undrar Christina.

Kuber och klot är dekorativa belysningar som ibland till och med har en praktisk funktion.

– Vad passar bättre för den trånga och mörka balkongen än att kombinera belysning och sittplats i en och samma produkt? Kuben som kan användas som bord eller pall, passar både inomhus och utomhus, fortsätter Christina.

(Bläddra under Fler bilder för att se hur lysande älg, kuber och klot ser ut!)

Bra att tänka på!

Blanda gärna de olika typerna av belysning på din uteplats, men se till så att ingen av dem bländar dig när du beundrar uteplatsen från insidan. För likväl som det är trevligt att vistas på en belyst uteplats, är det otroligt fint att beundra den upplyst från insidan.

När du planerar din utebelysning, tänk på att se till att ljusstyrkan inte är alltför stark. För många LED-lampor kan man t.ex. ansluta en dimmer.

– En del av de nya LED-lamporna har också färgat ljus som styrs med en kontroll. Här kan du prova dig fram vilken färg som passar bäst för olika tillfällen, påpekar Christina.

Spännade nyhet!

Till sist berättar Christina om marknadens allra senaste LED-Strips som kan tejpas fast under fönsterbleck, under balkongräcken på en bardisk eller liknande, så kan man belysa uteplatsen med nedåtriktat ljus, och skapa mycket spännande effekter. (Se under Fler bilder)

Läs mer om utomhusbelysning på Balkongshoppen!

#Läs också#

Inred balkongen

Om LED-tekniken

LED står för light emitting diode som betyder Ljusavgivande diod. Anledningen till att LED-lampor bara funnits på marknaden ett par år är att den blå dioden (som är helt nödvändig för att kunna generera vitt ljus) uppfanns så sent som på 1990-talet. Lysdioden är dock en relativt gammal uppfinning som upptäcktes redan på 1920-talet och återfinns idag vanligtvis i hemmen i hemelektronik (ofta som röda stand-by-lampor).

Många tror att LED kommer att ersätta glödlampan i framtiden eftersom de är enormt mycket mer energieffektiva – idag kan LED-lampor generera vitt ljus motsvarande glödlampor på 100W, vilket är fullt tillräckligt för att belysa de flesta hem. (Information hämtad från LED-light.)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB