Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lyckas bättre med studierna i en grön miljö

Fyll din studieplats med växter, dracenor, fikusar och silverkallor. De ökar inlärningsförmågan, trivseln och prestationskapaciteten.

Vid undersökningar har det visat sig att växter gör oss lugnare. Stresshormonet minskar i en grön miljö. Vi mår bättre fysiskt av den höjda luftfuktigheten som växterna skapar och av den förbättrade luftkvaliteten som växterna åstadkommer. Dessutom stimulerar växtmiljöer oss till ökad inlärningskapacitet. Vem vill då vara utan en egen "grön hörna"?

Låt en fyllig och tålig gullranka hänga ner från bokhyllans krön eller från en väggampel. Detta är en bra början på den "gröna hörnan". Låt sedan några fredskallor med sina vita vackra kalla-blommor pryda skrivbordets hörn tillsammans med en lite högre doftdracena och en silverkalla med vackert melerade blad. Dessa tre växter tillsammans med gullrankan tål att stå en bit in i rummet. Sådana växter är viktiga för att få den rätta djungelkänslan i den "gröna hörnan".

Andra lättskötta växter för det "gröna hörnet" är bl.a. paraplyaralian som både finns som gulbrokbladig och som helt grön. Den gulbrokbladiga ger en fin variation med sin bladfärg bland andra gröna växter. Paraplyaralian är också tålig då den tål både ett soligt fönster och att stå lite mörkare. Ficus benghalénsis med sina halvstora mattgröna vackert ådrade blad är också en attraktiv växt som vill ha en ljus placering men inte direkt i sol och brukar grena sig tacksamt.

Nygamla sorter
Några "gamla" trotjänare till krukväxter har också kommit i ropet igen. Först har vi mönjeliljan-Clivian med sina mörkt gröna amaryllisliknande blad som tacksamt brukar blomma med orange (mönjefärgad) blommor. Den tål både sol och en skuggigare placering, bara den får torka upp mellan vattningarna. Svärmors tunga och Svärmors bandrosett tillhör också de nygamla. Dessa kan nästan sägas tillhöra suckulenterna när det gäller sol och torktålighet. De klarar även lite mindre ljus, men då får man vara mycket försiktig med vatten. Svärmorstunga med sina upprättväxande blad finns med helt gröna blad men även i sorter med dekorativt gula bladkanter.

De gamla Peperomiorna med sitt stora spektra i färger och former är också på väg tillbaka, kompletterade med nya sorter. Peperomia-gruppen innehåller många lättskötta sorter som t.ex. den gulbrokiga Peperomia USA som ska torka upp mellan vattningarna. Ispiggen är också en peperomiaart som har kommit med nya sorter en med silvergrått bladverk, Stålblad och en med rött bladverk, Red Luna. Dessa ska däremot inte torka upp fullt så mycket mellan vattningarna som Peperomia USA och vill stå ljust, men ej direkt i sol.

Framme i fönstret måste man anpassa växterna efter hur soligt fönstret är. Under vinterhalvåret vållar det inget problem, men många växter tar skada i ett alltför soligt fönster under årets ljusa del. I ett ljust fönster, utan stark sol mitt på dagen, trivs de flesta växterna. Klättersparrisen är en tålig växt med sina meterlånga skott som kan bindas upp så de ramar in fönstret. Snyggt är också att ha några högre växter även mitt i fönstret. Färg, form och höjdskillnader mellan växterna ger ett mer spännande växtfönster.

Vackra bladfärger i all ära, men den riktiga färgklicken och energigivaren kommer med blommande växter. Komplettera det "gröna hörnet" med en tillfällig färgklick i form av höstglöd, begonia, krysantemum eller som mer bestående i form av kristitörnekrona, saint paulia t.ex.

Amplar ger frodighet
Välskötta amplar där en växt med vackert bladverk väller över ampalkanten ger det där lilla extra åt fönstret. Bra och tåliga ampelväxter är t.ex. olika former av porslinblomman som vill torka upp mellan vattningarna. Många av porslinsblommorna sprider förutom sitt vackra bladverk även en underbar doft från sina porslinsaktiga blommor.

För att lyckas med den "gröna hörnan" måste extra tillskott av ljus både för att hjälpa växterna och för att ge extra effekt åt växtarrangemanget. Bäst är att skaffa några skrivbordslampor för lysrör – lågenergilampor gärna med fot för friare placering. Att man ska välja lysrör och inte glödlampor beror på att växterna lätt blir brända av värmen från glödlamporna och att ljuset de avger gör att växterna blir långa och taniga.

Växterna fordrar ca 12-16 timmars ljus per dag och därför är det lämpligt att ha en timer som tänder och släcker.

Växter som står en bit in i rummet fordrar betydligt mindre vatten än de som står i ett ljust fönstret med elementet under. Känn alltid efter med fingret om det fortfarande är fuktigt en bit ner i jorden. Ytjorden avdunstar alltid sin fuktighet till den torra inomhusluften, vilket gör att man lätt kan lura sig om växten ska ha eller inte ska ha mer vatten. Det finns för övrigt inga gröna fingrar utan bara ett brunt smutsigt pekfinger för att lyckas med krukväxter. Speciellt under hösten och vintern, då upp till 90% av alla växter som dör gör det av för mycket vatten.


Sterila studentlyan har piffats upp med gröna växter till en levande studiemiljö.

I fönstret klättersparris, fågelbobräken, rödbladig peperomia, dracena, kristi törnekrona, pillerfikus och rosa höstglöd.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB