Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Linnéträdgården invigd

Lördagen den 30 juni, var det en festlig invigning av den magnifika Linnéträdgården som skördade guld på Chelsea Flower Show i England. Efter ca en vecka där fraktades sedan den 230 kvm (10 x 23 m) stora trädgården hem till Göteborgs botaniska trädgård med sex stora långtradare, med allt som gick att ta med.

Viss komplettering och årstidsanpassning har gjorts på plats i Göteborg, bl.a. genom ersättning av vissa överblommade växter och man kommer att fortsätta med detta under den tid som trädgården finns kvar i Göteborg.

Vid invigningen talade Göteborgs botaniska trädgårds prefekt Arne Strid, Västra Götalandregionens styrelseordförande Roland Andersson, författarinnan Katarina Dunér och så Ulf Nordfjell själv. Den tidstypiskt klädda kvartetten Divina Musica underhöll med 1700-talsmusik.

Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell har skapat denna moderna hyllning till Linné. Hans avsikt var att förmedla Linnés nyfikenhet och kärlek till naturen i modern form. Han lånade naturens vilda språk och blandade det med hortikulturens formklippta buskar och träd, med inspiration från Linnés egen 1700-talsträdgård och vår allemansrätt.

Men trädgården innehåller så mycket mer än bara växter. Där finns vackra sten- och vattenarrangemang, vattnet bär trädgården.

Svenskt byggmaterial, som på de 1700-talsvis huggna timmerväggar som är förankrade i nutida stålramar, med en faluröd och en ljusgrå sida.

Spännande, hålstansade ståltalvor, skapade av den norska konstnärinnan Anne-Karin Furunes, föreställande Linné och några av hans karaktärsväxter. Tavlan med Linnés bild är intressant - hans blick tycks följa dig när du passerar framför den! Ståltavlorna kontrasterar väl mot den mörka, klippta granhäcken som omgärdar utställningsytan på två håll. Granhäckar var något som Linné rekommenderade och här var de verkligen på sin plats.

Linnés Lapplandsresa illustreras redan i entréen till trädgården med de många vitblommiga växterna. Enkla pioner som 'Evita' och 'White Wings'; strandiris 'White Swirl'; blekklöver, eller som den lite mer romantiskt också kallas, månskensklöver (Trifolium ochroleucon), vita krolliljor och stormhattar tillsammans med himalajabjörkarnas (Betula utilis var. jacquemontii 'Doorenbos') lysande vita bark; bladväxter som den överallt närvarande hasselörten, björnmossa, olika ormbunkar och vackra, vajande gräsvippor ger en nästan sakral ton åt utställningen. Men många växter är rätt vanliga för att man ska känna igen sig.

Det är klart att Linnés älsklingsväxt linnean också finns med, placerad i en magnifik grå granitrundel, där den får lysa i sin blyga, sirliga framtoning mot den hårda stenen.

"En hyllning till Linné" som trädgården heter, ingår i både det internationella och nationella 300-årsjubiléet av Carl von Linnés födelse. Nationella Linnédelegationen samordnar fem större projekt under året, denna trädgård är ett av dessa.

Det var verkligen inte för inte som den vann guld, för trädgården är urläcker! Den är inte överdriven och prålig, utan utmärker sig med sin sparsmakade, eleganta framtoning som säkert skilde sig markant från alla andra bidrag i London.

Ulf Nordfjell konstaterade det själv:
"Minimalism är ett sätt att bli mer synlig". Och visst blev han både sedd och intervjuad, enligt honom själv till den milda grad att han efter tre dagar i elden inte längre förmådde tala då rösten tog slut!

Gå och se denna underbara skapelse med egna ögon, den kommer ju att finnas kvar ett bra tag till, minst ett år. Så man får den unika chansen att följa hur den utvecklas och förändras under årets gång, något som man inte hade möjlighet att se under den hektiska veckan som Chelsea Flower Show varade. Dessutom har trädgården här hemma fördelen att få vara ensam i sin hela prakt, inte omgiven av andra mer eller mindre häftiga skapelser.

Vi gratulerar Göteborgs botaniska trädgård med personal som rott hem detta mästerverk!

Med Botans goda omvårdnad kommer den att glädja många besökare. Här har man verkligen fått en magnet som väcker berättigat uppseende och en sinnlig njutning.

Kunskapen om biologins mångfald är vår framtid enligt Ulf Nordfjell och det får vi hålla med om.

Fler bilder:
Björnmossa, Polytrichum commune, i dammen
Grå vägg med klematisspaljé
Ljuva linnea, Linnaea borealis
Nattvioler mot tuvtåtel
Runda former
Salvior och vit purpurklätt m.fl.
Svavelnejlika, kungsljus m.fl.
Törel, gräs, kungsljus m.fl.


Botans linnea av somamrbegonior och helgonört


Perspektiv


Stort fjädergräs, Stipa gigantea


Karin tänker på Linné


Nordiskt


Vy med ananastavla


Himalajabjörkar, vita stormhattar och tuvtåtel


Buxbomklot, fjädergräs och salvior


Vatten ur stenen


Ulf Nordfjell och Anne-Karin Furunes

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB