Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Levande julpynt i tidens tecken

Just som vintern sveper in oss i sitt våta, kalla mörker dyker de upp och sprider det glada budskapet om den kommande festliga högtiden med sina stjärnformade huvuden i vinrött, grönt och vitt, mörkrosa, persika eller den största favoriten av dem alla - knallrött. De pryder affärerna och snart även bord, bänkar och fönsterkarmar där hemma.

Precis som alla andra nyanlända besökare från varmare breddgrader måste julstjärnan, som har sitt ursprung i Centralamerika, vårdas ömt tills den har anpassat sig. Välj därför exemplar som inte står i kylan utanför affären och se till att de packas in i flera lager isolerande tidningspapper. Låt dem acklimatisera sig där hemma i upp till en timme innan du packar upp dem. Då har de hyfsade chanser att klara sig och du riskerar inte att de förlorar sin skönhet innan julen är över. Du måste komma ihåg att ställa julstjärnorna på en ljus plats och ge dem en rejäl skvätt vatten en gång i veckan. Gödning behövs inte alls.

Den ursprungliga "Euphorbia pulcherrima", som är julstjärnans latinska namn, är en buske som kan bli ända upp till 4-5 meter hög, men sedan 1960-talet har trädgårdsmästarna jobbat intensivt på att göra den mindre och mer "rumsvänlig". Snabbt växlande mode och allt högre krav, även på krukväxterna, har lett till att julstjärnan numera finns i ett otal färger, bredder och höjder ända ned till miniexemplaren som gör det mycket lätt att följa dagens trend med "många av samma sort".

Ett enkelt, men verkningsfullt sätt att visa fram sina små julstjärnor är ställa dem runt kanten på ett stort fat eller en bricka. I mitten ställer du fyra ljus och lägger kanske några små kulor, pärlor eller grankottar - och vips har du en vacker adventskrans. Du kan variera den lilla tablån genom att ställa fler eller färre ljus i kransen och har då i stället en juldekoration.

Du kan kombinera tradition och trend med andra små, enkla knep. Ställ till exempel tre eller fyra större julstjärnor i rad, klä krukorna med slarvigt tillklippt och hopskrynklat, grovt kanvastyg (det bästa är om du kan få tag på gamla kaffe- eller vedsäckar) som du knyter ihop upptill med ett grovt snöre. Om det fortfarande saknas lite pynt kan du låta en stump mohairgarn slingra sig runt i julstjärnan lite hipp som happ. En av de senaste trenderna inom heminredning är att det ska se hemgjort ut och absolut inte vara för "fint", så se vad du kan hitta av grova filtade, virkade, stickade och andra gammaldags saker.

Om du föredrar lite glamour kan du strö lite glitter på bladen eller lägga tunna silvertrådar löst över växtens topp.

En kombination av det rustika och det lite finare kan vara att du ställer julstjärnorna på en gren- eller halmstjärna, eller bara en bricka med exempelvis halm eller grenar på, och sedan låter en ljusslinga slingra sig över och under bladen. Ljusen skapar en vacker effekt och dekorationen är ett utmärkt sätt att önska sig själv och alla andra en god jul.


Julstjärna
Euphorbia pulcherrima


Julstjärna
Euphorbia pulcherrima


Julstjärna
Euphorbia pulcherrima

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB