Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krukväxterna som unnar dig semester

Det finns många krukväxter som unnar dig semester. Praktiskt både hemma och på jobbet.

Har du svårt att hitta växter till ditt solgassiga fönster? Det är inte många växter som tål och dessutom trivs i direkta söderfönster under soliga sommardagar. Kaktusar och fetblads-växter föredrar och älskar detta läge. I sin naturliga miljö lever dessa i just torra och mycket soliga miljöer.

Under de senaste åren har suckulenter som kaktusar och fetbladsväxter kallas (succulentus betyder saftig, köttig) blivit alltmer inne, då de finns i så många dekorativa varianter. Många av fetbladsväxterna har ett mycket skulpturalt växtsätt som t.ex. trädtaklöken, propellerbladet och madagaskarpalmen… Variationen i färg, teckning och växtsätt gör att det går lätt att dekorera ett helt fönster med olika suckulenter. Ett par pelarkaktusar ger höjd i fönstret tillsammans med madagaskarpalmen som med sina blad ger känslan av frodighet. Frodighet och lite liv ger också sommarmurgrönan med sitt vitgröna bladverk. Låt sommarmurgrönan krypa ut över fönsterbrädan eller låta den klättra i en spaljé.

Paradisträdet ger tyngd med sin mörkt gröna kompakta krona. Zebra-aloen och haworthian utgör i låga skålar små smycken med sin fina teckning på bladrosetterna. Låga, runda, bulliga och taggiga är kaktussläktet Mammillaria som brukar vara tacksamma att blomma, annars utgör taggarnas färg en fin dekoration. För att få blomning under i stort sett hela året väljer man den lilla kristitörnekronan som idag finns i ett otal färger. Tycker man den är för taggig kan man istället satsa på kalanchoen (höstglöd, våreld), men då får man då och då byta ut plantan för att ha en färgklick hela året.

Låt en lite spännande ordenstjärna välla ut över fönsterbrädan och beundra dess häftiga femuddiga blommor. Dessa är vackert tecknade och ibland lite spännande håriga. Lukten är kanske inte så angenäm då de med sin lukt vill locka flugor för sin pollination, men det kompenseras av blomknoppens och blommans utseende. I amplar i det soliga fönstret trivs ärter på tråd som ser ut precis som namnet säger, lycktrankan som vars blommor påminner om små gaslyktor och vars blad är vackert tecknade i grått med lätt rödaktig undersida. Även olika hängande kaktusar trivs som ampelväxter i solen.

Däremot ska inte bladkaktusarna som t.ex. julkaktus, påskkaktus osv utsättas för direkt sol.

Bladkaktusarna dit dessa hör kommer från regnskogarna i Sydamerika där de växer som epifyter på regnskogens träd och skuggas av trädkronorna.

Alla kaktusar kommer ursprungligen från stenöknarna på de amerikanska kontinenterna medan större delen av fetbladsgruppen härstammar från stäppområdena i Afrika. De första kaktusarna som kom till Europa var fikonkaktusar som Columbus tog med hem. Antagligen togs de med för de ack så taggiga men mycket delikata frukternas skull.

Förutom fikonkaktusens frukter som har använts som föda har agavens bladspetsar med bladnerv använts som synål med inbyggd tråd, trädaloens bladsaft har använts vid sårvård och vissa katusar och suckulenter har i olika kulturer använts till att tillverka olika berusningsmedel.

Kaktusar är de som klarar sig på mycket torra platser. Bladanlagen har här omvandlats till taggar som skuggar kaktuskroppen och hejdar vinden och därmed minskar avdunstningen från kaktusen. För att ytterligare minska avdunstning i utsatta lägen kan kaktusar ha ett vaxliknande ytskikt, vitt hår som "gubbhuvudet" eller vara grå till färgen.

Kaktusar älskar sol vilket man bör tänka på vid placeringen. Jorden måste vara genomsläpplig och väl dränerad med lecakulor i botten av planteringskrukan. Använd speciell kaktusjord som innehåller mer sand och mindre näring än vanlig jord. Kaktusar är inte näringskrävande och ska bara tillföras näring under sommaren. På sommaren kan man vattna kaktusar så fort jorden hunnit torka upp medan man på vintern ska vara mycket sparsam, speciellt om de står svalt. Kaktusar trivs med låga temperaturer under vintern t.ex. i en sommarstuga som hålls frostfri. Låga temperaturer stimulerar ofta kaktusar att blomma. Fetbladsväxterna är lite mer vattenkrävande då de ofta växer i områden som under en period har gott om vatten då de så att säga "tankar" för att sedan klara extrem torka. Fetbladsväxterna önskar annars samma skötsel som kaktusarna.

Genom sin förmåga att lagra vatten kan du ta semester under några veckor utan att behöva bekymra dig om dina suckulenter.

Visste du: att det går att odla kaktusar ute i trädgården ända upp till zon III – IV, bara man på höst och vinter täcker dem mot regn. De klarar inte kyla i kombination med väta. Det finns ett stort antal fikonkaktusar t.ex. krypopuntia, Opuntia compressa, klockpuntia, Opuntia phaeacantha och flera arter av klotkaktusar som tål att stå ute året runt.


Skapa din egen ökenplantering här med trädtaklök, Mammillaria, Kalanchoe och varianter av Crassula.
Foto: Peter Gunnar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB