Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kirskål

Hur blir man av med kirskål... och annat rotogräs? Det är den eviga frågan i frågespalten. Här har jag försökt ge några idéer på hur man kan göra om man inte vill till ta till Roundup och liknande.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Först brer man ut en svart, tjock plast över all kirskål, för att den ska kvävas. Välj tjock byggplast eller en svart markfolie, så att den håller. Låt plasten ligga kvar 2-3 år. Det får under tiden inte komma in något ljus alls.

Men eftersom det ser fult ut med plast, förankra den genom att göra en snygg, upphöjd kant av betongkantstenar, tegelstenar, trädgårdstimmer, runda stenar e.d. Det finns många möjligheter, se bilder.

Om området gränsar mot en gräsmatta, är det bra att utanför kanten lägga en rad plattor e.d. i gräsmattenivån för att underlätta gräsklippningen.

Innanför kanten, alltså på plasten, fyller man med täck- eller pinjebark, sand, sjösten, (finns att köpa hos sten- och grusfirmorna), eller något liknande material, men tänk på att det inte får ha vassa kanter som perforerar plasten. På detta nu snygga område kan man sedan placera ut olika urnor och krukor med vackra planteringar.

Man kan också bygga upphöjda bäddar av trädgårdstimmer, knäcksten, torvblock e.d.

Under rabatter behövs det förstås inte täckbark eller sjösten utan man kan fylla jord direkt på plasten. Se bara till att ordna ordentlig dränering, så inte vatten blir stående i rabatten.

Eller så odlar man i pallkragar, med eller utan fönster. I det förstnämnda fallet fungerar de som drivbänkar. Den första pallkrage-bilden visar en sådan. Dessutom har man några krukor utplacerade också.

Den andra pallkragebilden visar ett helt grönsakslandbygge som hyser allt från tomater till några blommor. Sjösten täcker plasten i förgrunden.

Om man har bara ett mindre område att täcka, kanske detta vore något? Kuddmossarrangemanget är byggt på ett lager torvjord. På den har man placerat vackra mosskuddar och mellan dem har man vacker sjösten. Man kan också här och där placera en tuva med blommor, här är det blåsippor. Ett mossarrangemang måste naturligtvis hållas fuktigt för att inte torka.

På bilden med en stig har man byggt låga rabatter på plasten med hjälp av betongkantsten på båda sidorna av stigen. Själva stigen består av sjösten och betongtrampstenar, som finns att köpa hos plattfirmorna. Man kan naturligtvis bygga högre kanter för att kunna odla växter med större rötter, men i en sådan här låg rabatt kan man ändå odla stenpartiväxter eller penséer e.d. som inte kräver så stort mulldjup. Men man får inte glömma att vattna vid behov, förstås.

Man kan till och med bygga en liten damm med hjälp av en färdig insats och kanter av betongsten. Mellan insatsen och kanten fyller man i jord, som man sedan kan plantera med lämpliga växter. I dammen kan man ju ha näckrosor om man vill.

På nästa bild har man byggt en kant av torvblock på plasten. En rad plattor mot gräsmattan underlättar gräsklippningen.

Rabatten fyller man sedan med en lämplig blandning av jord, beroende på vad man önskar odla, men med en torvkant vore det ju enklast med en surjordsrabatt, alltså fylld med okalkad torvjord. I denna rabatt kan man sedan odla små rododendron och andra surjordsväxter.

I den andra torvrabatt-bilden har plasten mycket dekorativt täckts med pinjebark. I bakgrunden övergår pinjebarken i kalksten, sådan med mjukt slipade, runda småstenar.

I den sista torvpartibilden syns inte torvblocken utan man har bara byggt en kulle med hjälp av dem och använt stenar, en stubbe, mossa, riven torv etc. som dekoration för att åstadkomma en illusion av en ö.

Jord finns mellan torvblocken och täcker dem; man har planterat i fickorna. Det hela har man avslutat med en fin "sandstrand" i förgrunden. En kant av runda naturstenar i olika storlekar håller sanden på plats (syns inte i bilden).

Om man gärna vill ha gräs på platsen trots att det är mycket ogräs, kan man göra som på bilden. På plasten fyller man ogräsfri, sandblandad jord ca 25-30 cm, bygger en ram av tryckimpregnerat virke eller trädgårdstimmer som håller jorden på plats och rullar ut en färdig gräsmatta. Man kan lämna gluggar där man gör en liten rabatt.

Om man sedan vill, kan man efter några år ta ner alltihopa och så gräs eller göra en rabatt, för nu bör kirskålen vara borta.


Rabatt gjort på plast, med gång och kanter

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fpallkragarsomdrivbank.jpg)
Pallkragar som drivbänk samt krukor

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fpallkragerabatt.jpg)
Pallkragerabatt för grönsaker och blommor


Mossarrangemang med sjösten


Dammbygge med hjälp av färdig insats och betongsten


Torvkantsrabatt med plattor mot gräsmatta


Torvrabatt med pinjepark


Torvbygge med stenar och sand


Gräsmatta och rabatt i upphöjd ram

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB