Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kärnor och nötter

Sätta kärnor och nötter.

Nu när vi närmar oss julens alla helger, köper många av oss extra mycket exotiska frukter och nötter av olika slag. Det kan vara roligt att experimentera med kärnor och frön från dessa frukter eller sätta några nötter för att se om det blir någonting av det hela! Det ska förstås vara så färska nötter som möjligt för att det ska fungera, men det gör ju inte så mycket om det inte blir något, det är ju kul att testa ändå.

Här kommer några knep som man kan pröva!

Gemensamt för de flesta: Använd väldränerad såjord, gärna något sandblandad. Dra en plastpåse med andningshål över. Man kan också pröva ett s.k. miniväxthus eller göra ett eget av en halverad petflaska med locket borttaget eller på glänt.

Mandel:
Köp s.k. krakmandlar med skal. Man behöver inte knäcka skalet utan man kan plantera hela mandeln. Är det plusgrader ute så kan man så direkt ute i en kruka med sand. Ställ ute. Skydda krukan mot möss och andra djur som kan tänkas kalasa på nötterna! Bästa stratifieringstemperatur (kylbehandling) är runt noll grader eller lite över det. Om det blir mycket kallare, bör man isolera krukan. Ta sedan in krukan på vårvintern och plantera mandeln i vanlig blomjord ca 2 cm djupt, ställ i vanlig rumstemperatur. På våren kanske det gror om man har tur.

Man kan också pröva direkt inomhus i kruka med såjord på en sval fönsterbräda. Har man tur och det kommer upp en planta, plantera om i större kruka under sommaren och låt stå ute. I södra Sverige zon 1 i skyddat, varmt o soligt läge, så kan mandeln t o m bli ett träd som kan övervintra ute. Annars t ex. i ett uterum. Problem med mandelträd är dock att det lätt får samma krussjuka som persikoträd, d v s missformade blad som man behöver plocka bort.

Hasselnöt:
Hasselnötter vill ha kyla för att kunna gro. Så du kan göra likadant med den som med mandeln ovan, alltså ta en kruka med fuktig sand, mylla ner nöten ca 2 cm i den och placera krukan ute under vintern. Ta sedan in krukan på vårvintern och fila eller sandpappra nötterna först så att vatten kan tränga in till fröet. Plantera den sedan i vanlig blomjord ca 2 cm djupt, ställ i vanlig rumstemperatur. När grodden tittar fram efter 2-3 veckor, bör man placera krukan svalare och duscha grodden dagligen.

Dadel:
Köp helst färska dadlar, dessa har kärnor som gror lättast. Tvätta kärnan och låt den torka ett par dagar. Så i en kruka inomhus. Får du upp en planta, plantera om den på våren i större kruka med vanlig, väldränerad blomjord. Dadelpalmen vill stå varmt och soligt och vill ha rejält med vatten. Kan stå ute under sommaren.

Jordnöt:
Köp färska jordnötter med skalet kvar . Ta ur nötterna och sätt dem direkt i en kruka med vanlig blomjord blandad med ca 1/3 sand. Håll fuktigt och ha en plastpåse e.d. över. Placera ljust och varmt. När plantan växer, behöver den snart en större kruka med blomjord. Krukan kan vara ute under sommaren om man placerar den varmt och skyddat, dock inte direkt i solgasset. Jordnöt är en tropisk växt som inte tål låga temperaturer så den måste in innan det blir kallare.

Fikon:
Köp riktigt mogna frukter och ta några av de små fröna inuti. Låt torka lite men så färska i en kruka. Placera krukan varmt och ljust, på en varm fönsterbräda t.ex.

De fikon som man köper i butiken brukar vara importerade från södra Europa, s.k. smyrnafikon. Dessa har endast honblommor, så man skulle behöva även odla en annan art, Ficus caprificus, med både han- och honblommor för att få frukt. Dessutom behöver smyrnafikonet hjälp av en fikonstekel för att fruktämnena ska bli pollinerade. Sådan stekel finns inte (ännu) i Sverige. Så om man får fram ett litet smyrnafikonträd, så blir det en grön växt för inomhusodling eller för uterum eller annat vintervarmt utrymme. Kan stå ute under sommaren.

Citrusfrukter:
Tvätta kärnorna, låt torka lite och så i kruka inomhus. Många olika citrusfrukter gror tämligen lätt, så det är roligt för t.o.m. barn att pröva sådana. Plantorna kan se lite olika ut beroende på vad det är för sort, med eller utan taggar. Får du upp en planta, toppa den när den är ca 10 cm hög för att den ska grena sig. Plantera om på våren i större kruka med vanlig blomjord. Kan stå ute under sommaren.

Aprikos:
Tvätta kärnorna, låt torka lite och fila kärnan så att vatten kan komma in men skada inte själva fröet! Så i kruka ca 1 cm under jorden. Vattna rejält men låt inte vatten stå på tallriken under. Får du upp en planta, toppa den när den är ca 10 cm hög för att den ska grena sig. Plantera om på våren i större kruka med vanlig blomjord. Kan stå ute under sommaren.

Avokado:
Tvätta kärnan, låt torka lite och gör ett ½ cm djupt snitt i kärnans båda ändar så att vatten kan komma in. Plantera i kruka så att ca 1 cm av toppen sticker upp ovan jord. Vattna rejält men låt inte vatten stå på tallriken under. Man kan också hänga kärnan över ett glas vatten med hjälp av tandpetare som lätt sticks in i kärnans midja från fyra håll. Ha vatten till ca halva kärnans höjd. Plantera i jord när roten och grodden har kommit fram. Placera plantan ljust men utan direkt sol.

Kapkrusbär eller physalis:
Dela frukten och peta ut de små kärnorna, tvätta dem noga. Så grunt i kruka. Placera i ett litet ”växthus” varmt, ljust och fuktigt. När plantan växer planteras den om i allt större krukor. Kan stå ute under sommaren. Det blir höga plantor som bör stödjas för att inte knäckas. Den blommar under sommaren och på sensommaren/hösten blir det gula frukter med pappershölje på.
Pröva gärna också med andra exotiska frukter som du äter, det går till på ungefär samma sätt med alla. Kärnorna gror bäst när de är färska, men försök att noga tvätta bort allt fruktämne som kan hämma groningen. Låt sedan torka lite innan du planterar, dock gror t.ex. mango bättre om den ligger i ljummet vatten några dagar innan man planterar.

För den som är intresserad att studera fler exotiska frukter, kommer Göteborgs botaniska trädgård att anordna en utställning Exotiska frukter i Växthusen under tiden 2010-01-23 – 2010-02-11 kl 10-16. Visningar lördagar och söndagar kl. 13 och 15 samt tisdagar kl. 18.


Smyrnafikon och physalis med frö


Aprikos med delad kärna


Avocado-kärna väntar på rötter


Kiwano


Sötgrenadill, en sorts passionsfrukt


Rambutan med delad kärna


Pomerans


Litchie med delalad kärna


Fruktfat

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB