Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens stjärna

Julens stjärna en variationsrik och lättskött vinterklassiker

Julstjärnan är ett lika självklart inslag i de svenska hemmen under advent som julgranen på julafton.

Aztekernas heliga blomma har blivit en av den svenska julens starkaste symboler och är den blomma som säljer mest i december.

Butikernas utbud växer för varje år med nya färger, former och storlekar. Från den klassiska röda färgen i olika nyanser till sorter med cremevita, aprikosa och ljusrosa blad. Ibland även prickiga och randiga.

Totalt säljs cirka 11 miljoner julstjärnor i Sverige varje år. Sextio till sjuttio procent av försäljningen sker kring första advent, men julstjärnans säsong sträcker sig från november till jul. Namnet julstjärna har den fått på grund av sin form och sin blomningstid.

I Sverige finns trettio olika sorter och julstjärnan kan numera köpas i många färger, former och storlekar. Förutom den klassiskt röda färgen finns sorter som går i toner från aprikos till ljusrosa, från creme till vitt, med prickiga eller randiga blomblad, eller färgade på konstgjord väg. På gång är även nya former med spetsiga, runda eller ekbladsuddiga blad.

Storlekarna varierar från standarden på 30 cm, till mellan- och minisorter. Nu kan man även hitta julstjärnor på hög stam, som buske eller träd.

Julstjärnan är tacksam att variera i egna arrangemang med tillbehör som skapar julstämning eller helt enkelt lyser upp i vintermörkret, till att njuta av själv eller ge bort som present.

Ett förslag är cremefärgade eller vita julstjärnor på en bricka, i en skål eller vacker ytterkruka tillsammans med torkade apelsinskivor, doftande kanelstänger och levande ljus.

Rosa eller aprikosfärgade julstjärnor omlindade med tunn guldtråd är vackert, liksom röda eller vita julstjärnor i korg tillsammans med vitmossa och röda äpplen, gärna omslingrade av murgröna.

Skötselråd
Julstjärnan är en lättskött planta även för den som inte har gröna fingrar.

Se till att köpa plantor där de gulgröna blommorna mellan de färgade så kallade högbladen är knoppiga, de är hållbara.

Julstjärnan är känslig för kyla så packa in den väl i tidningspapper inför transporten hem.

Plantan trivs bäst på en dragfri, varm och ljus plats. Idealt är 18° C och inte i för skarpt solljus. Vattna måttligt med rumstempererat vatten. Jorden ska hållas lätt fuktig, julstjärnan gillar inte "blöta fötter".

När den blommar behöver man inte gödsla den. Undvik att ställa frukt i närheten, frukt avger etylen som påskyndar plantans åldrande.

Vill man att plantan ska stå kvar som grön växt efter julens slut, klipper man av stjärnan och lämnar 3-4 gröna blad. Toppa de nya skotten ett par gånger så blir plantan kompakt och fin.

Att få högbladen (själva blomman) att ändra färg är svårare och fordrar konsekvens. Blomman måste stå i totalt mörker minst tolv timmar om dagen under flera veckors tid.

Julstjärnans historia
Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico, där den kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blommor. Där växer den vilt och blir upp till en fem meter hög buske, liksom i Karibien, på Kanarieöarna och Madeira.

Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun. Bladen användes som rött färgämne och växtsaften som febernedsättande medicin.

Julstjärnan hittade sin väg ut ur landet när USA:s förste ambassadör i Mexico, Joel Poinsett, på 1830-talet lyckades stjäla med sig några sticklingar till USA där den spreds till botaniska trädgårdar och började förädlas. Som tack fick plantan namnet poinsetta på engelska. Den första julstjärnan nådde Europa i början av 1900-talet.

I Sverige fick den sitt stora genombrott på 1960-talet, då försäljningen tog fart.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB