Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jordanalys

Det har varit milt ett bra tag nu. Kring nollgradigt och snöblandat regn. Vår fina julsnö har sjunkit ihop betänkligt och ser smutsgrå ut, och snön på träden har rasat av. När jag var liten sa min farfar åt mig att inte skaka snön av träden på vintern, eftersom det är deras vinterkläder. Så det känns litet sorgligt att se vår fina gårdsrönn stå där alldeles oklädd...

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 2 december 1998

Fortsätter det så här börjar vi snart se marken under snön. Och det vore väl inte trevligt, att trädgårdslandet skulle ligga där utan vinterkläder i december? Men det är nog ingen risk, vintern är rätt så pålitlig här uppe.

Tankar om jord...

Det får mig i alla fall att börja fundera på själva grundvalen för trädgårdsodlandet: jorden! Det är ju något så självklart med jord - den finns där, det växer saker i den. Tills man börjar läsa för många trädgårdsböcker alltså... Är jorden kemiskt sur eller baskisk, innehåller den rätta mängderna näringsämnen och mineraler, är den väldränerad eller vattenhållande, humusrik eller sandig? Hur har jag över huvud taget lyckats odla något när jag inte ens vet om det är rätt förhållande mellan kväve, fosfor och kalium i min jord? Hur gör man för att få en jordanalys utförd månntro? Gör folk sånt?

Vilket ger mig ett perfekt ämne för veckans fråga! Ni kanske har märkt att det dykt upp en sådan de senaste veckorna här på Odla.nu? Varje vecka ber vi er svara på något som har att göra med min dagbok. Första veckan frågade jag om ni redan börjat beställa fröer för nästa år, eftersom jag inte kunnat hålla mig utan skickat efter en massa roligt redan. Tydligen är Odla:s läsare litet mer disciplinerade än jag, för 80% av er svarade nej! Förra veckan funderade jag litet kring millenieskiftet och frågade er om ni planerar att odla extra mycket grönsaker inför det.

Nå, hur det än är med jorden så har jag ju snappat upp några ideer som jag tycker verkar vettiga. Först och främst så tror jag på daggmaskregeln - om det finns mycket daggmaskar i jorden är det bra, för det sa min farfar. När vi flyttade in i huset i Vibbyn för två år sedan blev jag litet besviken på den leriga trädgårdsjorden, men när det vid första spadtaget kryllade av daggmask blev jag gladare.

Sen ska man ju gödsla förstås. Vi har några får, och förra vinterns gödsel ligger i en stor fin hög och mognar. Men jag är litet osäker på hur man ser att den brunnit färdigt. Jag vände ner gödsel i två av mina sex odlingsbäddar i höstas, men var den verkligen klar???

Täckodling gödslar ju också, och det känns nästan trevligare tycker jag. Mina kompisar daggmaskarna drar ner täckmaterialet allt eftersom i jorden, och luckrar samtidigt. Och täckmaterialet är fullt med pigga spindlar som säkert sätter i sig en och annan kålfluga. Man kan aldrig få för mycket täckmaterial är min filosofi, så under snötäcket har vi stora högar med förstört hö och spill från ensilagebalarna. Förra sommaren fick jag en trasig ensilagebal som älgarna hade rivit upp under vintern av grannen. Det luktade rätt mustigt ur den, och då och då växte det upp en svamp, men jag kånkade och spridde gladeligen! Sen jäste jag ihop litet nässelvatten då och då och vattnade på täckmaterialet eftersom jag läst att det ska vara bra. Det luktade ganska häftigt i trädgårdslandet ibland! Se Odla:s sidor om nässelvatten.

Och så börjar Inger prata om mykhorrzia på trädgårdsforumet. Jag högg direkt eftersom jag läst en artikel om det i ICA-kuriren. Mykhorrzia har att göra med svampars underjordiska "rottrådar" som samarbetar med vissa trädgårdsväxter och hjälper dem att ta upp näring. Morötter gillar mykhorrzia minns jag, medans kålväxter inte bryr sig ett skvatt om det. Så om man odlar morötter på en plätt där man odlat kålväxter förra året finns det dåligt med mykhorrzia i jorden, och då trivs inte morötterna. Tagetes är visst experter på att locka till sig mykhorrzia, så det var kanske inte så tokigt att odla kryddtagetes tillsammans med broccolin i somras även om det inte jagade bort kållarverna. Snyggt var det också!

Men trots att min lerjord inte är så tråkig som jag trodde först, krävs det nog mer drastiska åtgärder för att förvandla den till den jord jag drömmer om. Febrilt bläddrande i trädgårdsböckerna funderar jag på grov sand och torvmull. Att det ska vara så komplicerat med jord!


Broccoli "Greenia" och kryddtagetes "Tangerige Gem".

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB